Jizera na Malé Skále praská ve švech - ideální stav vody přilákal vodáky

11. červen 2013

Tolik vodáků tu letos ještě nebylo - chválí si dnešní slunečný den majitelé půjčoven lodí, restaurací i vodácké školy na Malé Skále u Turnova. Jizera, ve které je během roku spíš vody méně než by milovníci pádel a vesel potřebovali, přilákala i ty, kteří nemůžou na svou oblíbenou Vltavu nebo Labe kvůli zákazu plavby na rozvodněných tocích.

„Ahóóój!“ zdraví školní třídu na vodáckém výletě Aleš Ressler, který celý jejich pobyt zorganizoval a teď je filmuje z maloskalského mostu. Podle Aleše je aktuální stav Jizery pro vodáky ideální.

Učitelka Lucie Kováčová z Čachovic na Mladoboleslavsku v posledních dnech hodně žhavila telefonní dráty, aby se ujistila, zda může v době, kdy na řadě řek na povodňových stupních platí zákaz plavby, s dětmi na Malou Skálu přijet: „Zjišťovali jsme to, říkali že Vltava má zákaz a ujistili nás, že tady je ráj.“

„My nevíme, zda pojedeme... Původně jsme chtěli, ale trochu se té vody bojíme – připadá nám, že jí je víc než normálně a je nějaká zakalená.“ Svěřuje se učitelka Renata Šulcová z jilemnické školy, která stále ještě váhá, jestli děti na vodu vezme.

Tomáš Štrégl ze Žluté plovárny, odkud mají jilemnické děti na raftu jet, ji ale uklidňuje. Jizera je v pohodě. „V tuhle chvíli je sice špinavější, ale není to nic nebezpečného, ani co se týče výšky vody – řeka má ideální splavnost,“ říká Tomáš, kterému zvoní každou chvíli telefon - lidé chtějí informace, hodlá jich přijet ještě hodně.

Školačka Veronika se právě dozvídá, že třída do Dolánek zřejmě popluje: „Jedu na raftu poprvé – mám trochu strach, ale doufám, že to zvládnu.“

Její spolužák ji ale uklidňuje - umí kormidlovat a ví, jak zvládne maloskalský jez: „Musí se to trochu rozjet, aby se pak z toho, co je pod tím jezem, vyjelo...“ Na jezu jsou instruktoři a radí děckám, jak ho v pohodě sjet.

Instruktor Mirek konstatuje, že zákaz plavby při povodních je v pořádku. Mirek by přivítal i policejní kontroly na alkohol.

Spustit audio