Jirkov trápí nedostatek strážníků i dalších profesí. Radnice chce novým nabízet byty jako benefity

14. březen 2019 08:19

Některá města na severu Čech mají dlouhodobý nedostatek lékařů, zdravotních sester, strážníků městské policie anebo pracovníků v sociálních službách. V Jirkově na Chomutovsku se pokusí zástupce těchto profesí přilákat nabídkou bytů. Město zrekonstruuje vybydlený činžovní dům, ve kterém z původních 9 bytů vznikne 7 prostorných.

„Hlavní důvod je, že už nám začínají v našich příspěvkových organizacích chybět různé profese. Proto jsme si říkali, že jedním z benefitů by mohl být služební byt,“ vysvětluje místostarostka Jirkova Dana Jurštaková z ODS, proč radnice služební byty nabídne.

Například městská policie v Jirkově se podle ní dlouhodobě potýká s vysokým podstavem. „Měli bychom mít 26 strážníků a v současnosti jich máme jen 18,“ upřesňuje Jurštaková.

Základní podmínkou pro přidělení služebního bytu by podle ní měla být podepsaná pracovní smlouva. „Po dobu trvání pracovního poměru by mohli byt bez problémů užívat. Kdyby dali výpověď, tak mají půl roku na to, aby si našli jiné bydlení,“ popisuje Jurštaková.

Nápad nabídnout jako benefit služební byt zaujal i v Mostě

Myšlenka služebních bytů, které by motivovaly zájemce o službu městské policie, zaujala i v Mostě. Tam se s nedostatkem strážníků také potýkají, říká ředitel městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol.

„Přibližně před dvěma lety nám bylo přislíbeno navýšení o osm strážníků. Nabrat je se nám ale nedaří, takže máme stále podstav,“ konstatuje Hrvol.

Most se chystá odkoupit některé byty od soukromých vlastníků, v tom vidí vedení městské policie šanci. „Myslím si, že to by mohla být cesta. Určitě to není špatný nápad,“ uzavírá šéf mosteckých strážníků Jaroslav Hrvol.

Jak se nápad se služebními byty osvědčí, bude jasné v průběhu příštího roku, kdy by byty v Jirkově na Chomutovsku mohli získat první zájemci.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související