Jirkov přišel o dotaci na přestavbu parku. Město musí 13 milionů zaplatit ze svého

10. duben 2015

Třináct milionů korun musí patnáctitisícový Jirkov na Chomutovsku zaplatit za přestavbu parku v centru města. Původně mělo město dostat peníze prostřednictvím dotace z Evropské unie. Dotační úřad ale našel chyby ve vyúčtování a dotaci městu odebral. Podle vedení Jirkova to překvapivě umožní přestavět park za méně peněz.

„Město nedodrželo podmínky. Měli profinancovat částku do konkrétně stanoveného termínu, který nedodrželi. Faktury byly splatné až po tomto termínu,“ odůvodnila odejmutí dotace ve výši 13 milionů korun mluvčí dotačního úřadu ROP Severozápad Eliška Štádlerová.

Starosta Jirkova Radek Štejnar z ČSSD si je chyby města vědom: „Problém je v tom, že jsme nedodrželi termín ukončení prací a vyfakturování první etapy.“

Práce v Olejomlýnském parku v centru Jirkova však i přes odebrání dotace stále pokračují. Budují se tady cyklostezky nebo dětská hřiště. Jirkov totiž nemusí kvůli odejmutí dotace peníze na dostavbu parku hledat.

„S tím už bylo počítáno v rozpočtu, protože dotace se musí předfinancovat a pak přichází na účet města. Takže my to v rozpočtu máme a pracujeme na tom stejně, jako bychom to měli dostat a nic se v tom nezměnilo,“ vysvětluje starosta Radek Štejnar.

To, že Jirkov přijde o 13 milionů korun, znamená, že se městu nepodaří naplnit příjmy v rozpočtu. Omezovat služby nebo výrazně škrtat ve výdajích kvůli tomu město nemusí. Šetřit na dalších úpravách parku ale Jirkov bude.

„Budou určité dílčí změny. Teď uvažujeme, že změníme i určité hrací prvky, aby nebyly tak drahé, aby se ušetřilo,“ vysvětluje starosta.

Odejmutí dotace naopak dává podle starosty Radka Štejnara městu větší svobodu při rozhodování o tom, co v parku bude a nebude a z jakých materiálů. To považuje starosta Štejnar za výhodu:

„Teď se můžeme přizpůsobovat stavbě a okolnostem, které nastanou, aby to bylo ekonomicky nejvýhodnější. Dotace jsou pro města, stavebníky i investory hodně svazující.“

Trestní oznámení

Jenže nedodržení termínů proplacení první etapy stavby Olejomlýnského parku není jediný problém. Kvůli fakturám za údajně neprovedenou práci dotační úřad podal podnět na policii.

„Úřad regionální rady provedl na místě fyzickou kontrolu a zjistil závažná pochybení,“ doplňuje mluvčí Eliška Štádlerová.

„Přijali jsme trestní oznámení a ve věci provádíme šetření. S ohledem na počátek probíhajícího šetření nemůžeme poskytovat bližší informace,“ uvádí policejní mluvčí Alena Bartošová.

Podle starosty Jirkova Radka Štejnara k žádnému pochybení nedošlo: „Zdálo se jim, že byly některé práce vyfakturovány, aniž byly udělány. Tuto věc jsme samozřejmě rozporovali, stavební dozor si stál za tím, že co bylo na faktuře. Bylo to k datu, kdy to bylo fakturováno, i uděláno.“

Do z části upraveného Olejomlýnského parku by se měli první návštěvníci podívat letos v létě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio