Jirkov chce zabránit přílivu sociálně slabých omezením vyplácení dávek na bydlení

19. červenec 2017

Jirkov na Chomutovsku chce od listopadu na několika místech ve městě zastavit vyplácení doplatků na bydlení. Radnici to umožňuje novela zákona o hmotné nouzi. Vedení města tak chce omezit sestěhování sociálně slabých do panelových domů nedaleko městského centra.

„Jsem tu čtvrtý rok a připadá mi, že jich neustále přibývá,“ popisuje Dagmar Hořínková zvyšující se počet sociálně slabých nájemníků domů v ulici Krušnohorská v Jirkově na Chomutovsku.

Bránit sestěhovávání těchto lidí na jedno místo chce jirkovská radnice tím, že v této a několika dalších ulicích zastaví vyplácení doplatků na bydlení.

„Je to boj proti tomu, aby nedocházelo k takové koncentraci sociálně slabých na jednom místě. Přijdou o určitou část peněz, takže jakýkoliv pronajímatel má najednou ztíženou situaci, protože ti lidé najednou budou mít už problém dát třeba 10000 na nájem…“ vysvětluje starosta Jirkova z ČSSD, Radek Štejnar.

Opatření bude platit od listopadu hlavně na okrajích města. „Máme to v těch nejvíce problémových, jako jsou Nové Ervěnice, Krušnohorská, a takové ty okrajové části sídlišť,“ vypočítává Štejnar.

Renata Adamová pracuje jako terénní pracovník organizace Světlo Kadaň, právě v místech, kde město zastaví vyplácení doplatků na bydlení. Podle ní nové opatření situaci nevyřeší: „Myslím si, že to nebude úplně příznivé a nebude to mít takový efekt, jaký očekává radnice. Ten problém se bude kumulovat – čím méně budou mít oni peněz na bydlení, tím víc rizik to přináší.“

Mezi hrozby patří podle Renaty Adamové i to, že opatření bude mít opačný efekt. „Lidé se budou víc sestehovávat do jednotlivých bytů, a další hrozbou je to, že majitelé budou přicházet o peníze.“

Jirkov chce zastavení doplatků na bydlení nejprve vyhodnotit, až pak se vedení města rozhodne, jestli opatření zruší anebo naopak ještě rozšíří na další ulice.

O pozastavení doplatků na bydlení v některých částech města uvažují i v Děčíně a ve Varnsdorfu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio