Jiřina Anna Jandová, dcera Dalibora Jandy, zdědila otcovo hudební nadání a doprovází ho na koncertech

4. prosinec 2020

Trojnásobnému Zlatému slavíkovi Daliboru Jandovi tleskají na koncertech už i fanoušci jeho dcery. Jiřina Anna Jandová původně vystudovala ekonomii, později ale natočila se slavným otcem první píseň a od té doby vystupuji společně.

Zpěvák Dalibor Janda zprvu ani nevěděl, zda jeho dcera vůbec umí zpívat, příliš to nesledoval. Až jednou o Vánocích mu tehdy malá Jiřinka zanotovala koledy a on si uvědomil, že dobře intonuje. Začal ji s sebou brát na koncerty, dcera však byla hodně stydlivá. „Byla nemluvná, když na ni někdo mluvil, neodpovídala. Držela se mě za malíček a chodila krok za mnou,“ vzpomíná Dalibor.

Zlom nastal v pubertě, kdy se Jiřina začala osmělovat a v době, kdy studovala na střední škole, už Dalibora požádala, zda by jí napsal nějakou píseň. Její otec však dbal hlavně na to, aby dostudovala a vlastně ani příliš nechtěl, aby se zpívání věnovala. Motivoval ji hlavně ve škole: „Řekl jsem jí: ‚Jiři, až když uděláš školu s vyznamenáním, tak spolu natočíme písničku.‘“

Jiřina Jandová školu opravdu dokončila s vyznamenáním a Dalibor Janda svůj slib splnil. Natočili první společný duet „Vstáváš“, který vyšel v roce 2009 na Daliborově CD Hvězdné duety a od té doby dcera a otec úzce spolupracují. „Jsem rád, že dcera jezdí vystupovat na koncerty se mnou, máme spolu i nějaké scénky a lidi to myslím baví,“ říká nyní spokojeně Dalibor Janda.

Zpěvačka a dcera slavného zpěváka zároveň

Pro Jiřinu Annu Jandovou je Dalibor tím nejlepším otcem na světě, jak sama říká: „Máme společnou rodinnou stránku a i tu pracovní, ale pro mě je hlavně ten nejlepší táta. Jsme naladěni na podobné struně a tak, i když se někdy vyskytnou spory, vždy je hned vyřešíme. Myslím, že jsem nikdy neměla móresy dcery slavného otce, vždycky jsem ale byla pyšná, že je to můj táta,“ vyznává se ze vztahu k otci Jiřina Jandová.

Být zpěvačkou a zároveň dcerou slavného zpěváka Jiřině Anně Jandové v kariéře na jedné straně pomáhá, jindy jí kvůli tomu dokáží lidé házet doslova klacky pod nohy. Jak se s tím otec i dcera vyrovnávají, můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.