Jilmová alej mění ulici Prokopa Holého v Děčíně k nepoznání. Roste tam oddychová zóna

9. listopad 2018 08:53

Děčínskou ulici Prokopa Holého zdobí nově víc než dvě desítky jilmů. Výsadba stromů je součástí velké rekonstrukce této ulice, která by se měla společně s Husovým náměstím změnit v oddychovou zónu pro obyvatele města.

„Tady se korzovalo hodně, ty stromy tady taky dřív byly. Mám i fotky z mládí, to tu bejvalo,“ pozorují stavební ruch na ulici Prokopa Holého Pavel a Jiří. Zaujala je hlavně výsadba vzrostlých stromů.

„Já jsem nadšený. Jsou to velké stromy, až se zazelenají, tak to bude nádhera, si myslím,“ věří Jiří a Pavel ho doplňuje: „Ta Prokopka konečně tady bude vypadat pěkně.“

„To jsou jilmy z Berlína,“ říká Martin Hnilica, zahradník ze zahradnictví v Liběchově a pokračuje: „V téhle ulici jich bude 29. Je to speciální odrůda, odolnější, aby zvládly žít ve městě.“

Stromy sází zahradník Hnilica do předem připravených děr dva na dva metry. Kořeny mají speciální ukotvení – tak, aby u stromů nemusely být dřevěné kůly. Navíc se mohou pomocí popruhů dorovnávat.

Ve čtvrtek začali dělníci osazovat i lampy a stále se pracuje na nových površích. „Snažíme se zprovoznit ulici Prokopa Holého co nejdříve,“ dodává mluvčí města Markéta Lakomá.

Práce by tu měly být hotové nejpozději v květnu příštího roku. Oprava prostranství kolem Husova náměstí a na ulici Prokopa Holého je součástí velké rekonstrukce celé historické části Podmokly, tato etapa by měla stát 50 milionů korun.

autor: dap
Spustit audio

Související