Ježek nepohrdne granulemi, ale troufne si i na slepice v kurníku

8. říjen 2018

Když najdete osamocené mládě, nebo poraněné zvíře ve volné přírodě, nesahejte na něj. Ještě předtím můžete zavolat odborníkům, jak dál postupovat. Dobře vám poradí aplikace pro mobily Zvíře v nouzi, která je propojena i se záchrannou stanicí Pasíčka na Chrudimsku.

Zaměstnanci se momentálně starají o 200 handicapovaných zvířat. Čísla narůstají vždy na jaře a v létě, kdy se rodí spousta mláďat. Hlavně ta opuštěná lidé nosí, i když kolikrát není třeba. Jedním ze symbolů podzimního času jsou ježci. „Už od září nám lidé volají, že nacházejí malé ježečky se strachem, aby v noci neumrzli. Ptají se, jak mají postupovat. Rád bych připomněl, že vzhledem k vysokým venkovním teplotám, je stále brzy a obavy nejsou na místě,“ říká Josef Cach.

Zimní bydlení

Ježci se ukládají k zimnímu spánku na přelomu října a listopadu. Záleží hlavně na počasí. Dokud je teplo, vesele si podupávají a funí venku. Jakmile ale začne zima, zalézají do svých skrýší. Máte-li zahradu, je dobré její část ponechat divokou. Postačí kout s vysokou trávou nebo hustými keři. „Jako úkryt ježkům dostatečně poslouží i hromada s dřívím. Nic nezkazíte ani tím, když je lehce zakryjete listím. Můžeme nad nimi postavit i nízkou stříšku, například ze dřeva, aby na ně nepršelo a nesněžilo.“ Důležité je, aby měli zachovaný výlez, až se na jaře probudí.

Ježek západní, nejčastější pacient záchranných stanic

Pokud byste měli přece jen strach, že zimu nepřežijí, existují speciální ježčí domečky, které se dají koupit i na internetu. Vhodné rady najdete také na webu Českého svazu ochránců přírody, který založil projekt Živá zahrada. Můžete si zjistit vše o tom, jak uzpůsobit zvířatům život na zahradě.

Čím ježky zásadně nekrmit?

Ježky můžete i přikrmovat. Jako hmyzožravci potřebují zásadně potravu masitou. Nepohrdnou psími nebo kočičími granulemi menšího rozměru. Naopak škodí jim kravské mléko, pečivo a všechna kořeněná nebo solená jídla. Tím byste jim totiž spíše ublížili. Stejně jako my lidé, ani ježci by neměli jíst nic plesnivého nebo zkaženého.

Ježci dokážou být i pěkní darebáci. Hravě přelezou třeba plot a dostanou se do kurníku. „Znám případ, kdy slepice kvůli zraněné noze nemohla být na bidýlku a přebývala tedy pouze na zemi. Ježek přicupital, zakousl se do ní a táhl ji ven,“ usmívá se pan Josef.

Na území České republiky žije ježek západní a východní. Který z nich má černé brejličky a jak se liší zbarvení bodlin, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související