Jeřabiny – symbol podzimu a studnice vitamínu C

29. září 2017

Jeřáb je strom typický pro Krušné hory, a taky pro podzim. Právě teď jeho jasně oranžové plody začínají svítit mezi pozvolna žloutnoucím listím. Jeřabina bývala i kuchařskou surovinou. Kdysi. Pro moderní hospodyňky je to ale spíš už jen něco jako film pro pamětníky. A to je škoda.

„Na zahradě jeřabiny máme. Manželka a tchýně dělají šťávičky a džemy hlavně z arónie,“ prozradil herec a kdysi moderátor jednoho z prvních kulinářských televizních pořadů Mojmír Maděrič na Slavnostech jeřabin, které se konaly v Nové Vsi v Horách.

Arónie je černá jeřabina, která byla na slavnostech k ochutnání ve formě džusu. „Je to docela kyselé,“ konstatovala jedna z ochutnávajících dam. „Ano, jeřabina potřebuje hodně cukru. Je kyselá,“ dala jí za pravdu šéfkuchařka Věra Baureová z Libochovic, která kvůli jeřabinovým slavnostem hledala staré recepty a pátrala po tom, jak s jeřabinou naložit.

„Dneska je moderní pracovat třeba se šípky, ale pátrání po jeřabinových receptech bylo docela složité,“ přiznává. Nakonec připravila džem, který podávala ke zvěřinové paštice.

„Jeřabina se musí dlouho vařit, než změkne. Záleží pochopitelně na vyzrálosti plodů, ale je to trochu složitější práce,“ upozorňuje kuchařská profesionálka.

Slavnosti jeřabin v Nové Vsi v Horách

Uvařený džem je třeba rozmixovat a ještě propasírovat. I tak není jeho struktura úplně hladká. „Ale chuť to má zajímavou,“ chválí Maděrič. K paštice nebo sýrům je jeřabinová marmeláda nebo gel určitě vhodným doplňkem.
„Výhodou jeřabin je vysoký obsah vitamínu C – je ho tam tolik, že i když se část určitě při zpracování ztratí, pořád je to hodně zdravá pochutina,“ míní Bauerová.

Sladké, ale pikantní a rozhodně ne fádní jeřabinové pyré jde během ochutnávky hezky na odbyt.

Jeřabina je vůbec šikovná plodina. Umí prý i předpovídat počasí. „Když je jeřabin hodně, čeká nás tuhá zima,“ říká Eva Pilařová, která na slavnosti přijela z Litvínova.

„Letos to vypadá, že sníh a mráz nebude. Když se podíváte na ty jeřáby kolem, skoro žádné jeřabiny tam nejsou a není to tím, že by je místní otrhaly kvůli výzdobě,“ směje se dáma, která do přehlídky domácích výrobků z lokálních surovin přispěla hned několika skleničkami různých čalamád a džemů. Jeřabinový mezi nimi ale nemá. Možná napřesrok.

Spustit audio