Jednorázová péče očím nepomůže, musíme se o ně starat preventivně, varuje očař

Oči jsou důležitým orgánem našeho těla. Péče o ně je velmi důležitá, ale také často opomíjená. Syndrom červených očí má v dnešní době mnoho lidí na celém světě. Můžou za to nové technologie, ale také léky, které bereme například na vysoký tlak nebo cukrovku.

Každý z nás měl někdy červeně zbarvené oči. Je to kvůli tomu, že oko zavíráme pouze při spánku, nebo tehdy, kdy nám do něj něco spadne.

Jediné, co chrání otevřené oko, je slzný film, který musí být kvalitní. Skládá se z tuků, hlenů a vody, a do oka se dostává mrkáním.

Tento slzný film nesmí být porušen. Mnoho lidí ale kvalitní ochranu nemá. Pacienti, kteří navštěvují oční lékaře říkají, že mají červené oči i přes to, že jim slzí. Je to ale pouze voda.

Očím škodí léky i počítače

Slzný film narušuje několik desítek faktorů. „V dnešní době bych na první místo řadil léky. Například na vysoký tlak nebo cukrovku. Ty vysušují oko,“ říká lékař Pavel Sušický. Největší „škodlivé léky“ jsou podle i ty, které zklidňují psychiku.

Dalším velkým problémem jsou podle Sušického obrazovky počítačů. „Když sledujeme monitor, tak prakticky nemrkáme.“

Člověk průměrně mrkne 14x za minutu. Pokud člověk mrká málo a má nedostatek kvalitní tekutiny, kterou roztírají oční víčka po oku, tak se nám oko začne vysušovat a červenat.

Vznikají tam mikro defekty, můžou se také dostavit záněty. Dalším nepřítelem suchého oka jsou podle lékaře Pavla Sušického klimatizace.

Jsou i případy, kdy máme červené oči hned po probuzení. „To je porucha tukové složky. Tyto složky chrání před nadměrným odpařováním. Tekutina se odpařuje z oka rychleji, než by měla, a proto máme zarudlé oči hned po ránu,“ dodává lékař.

Pomůžou i volně dostupná léčiva

Pro to, abychom si pomohli od nadměrně suchých očí, nám stačí zajít si do lékárny, kde by nám měli poradit.

„Důležité je dbát na to, aby kapky neměly přísady, které nám můžou ublížit. Přísadami myslíme složky, které prodlužují trvanlivost kapek. Také bychom měli dodržovat dobu spotřeby, protože si jinak můžeme zanést do očí bakterie.“

Podle lékaře bychom měli dbát na kvalitu kapek. Ty by měly obsahovat kyselinu hyaluronovou. V lékárně by nám také měli poradit, jaký přípravek je pro naše oči ten pravý. Vedle kapek existují také oční gely, které používáme na noc, nebo poté kortikoidové přípravky, které nám ale musí předepsat lékař.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.