Jednoduchá chlebová polévka od Ludmily Vačkářové podle 60 let starého receptu její babičky

Jednoduchou a výtečnou chlebovou polévku z kůrek starého chleba uvařila Ludmila Vačkářová podle 60 let starého receptu své babičky. Chutná jako jemná smaženice a vypadá jako chlebový gulášek. Navíc zužitkujete starý chleba. Lahodně v ní působí kmín, vejce a lehce rozvařené kůrky chleba. Je rychlá, zasytí a výborně chutná.

Ingredience
  • 1 střední cibulka
  • 25 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 vejce
  • 2 špetky soli
  • 1,5 litru vody nebo vývaru
  • 3 hrsti starých kůrek chleba
  • 1 lžička octa
  • pepř dle chuti
  • Na dochucení:
  • kysaná smetana

Postup

V hrnci si nejdříve osmažíme na másle najemno nakrájenou cibulku dozlatova.

Pak k ní přisypeme mouku a opražíme ji dorůžova, aby vznikla jíška. Pak přidáme kmín a lehce ho opražíme.

Směs odsuneme ke straně hrnce a na zbylé ploše osmažíme 2 vejce. Poté je zalijeme vodou nebo vývarem. Promícháme, osolíme a 10 minut povaříme.

Mezitím si nakrájíme aspoň tři dny staré kůrky chleba i s troškou střídy na kostičky a vložíme je do polévky. Vše provaříme dalších 10 minut. Kůrky se nerozvaří a střída polévku lehce zahustí.

Na dochucení přilijeme trošku octa. Můžeme dochutit pepřem a přidat i zakysanou smetanu.

Ludmila Vačkářová

Recept na chlebovou polévku, které také v rodině říkali žebračka, má od své babičky. Je starý asi 60 let. V rodině polévku vaří velmi rádi, je rychlá, chutná a zasytí.

Přivítala nás ve svém rodinném domě na kraji Bernartic u Milevska a přichystala nám oběd. Podával se boršč z pěti druhů mas a výborné domácí koláče.

Paní Vačkářová nám ukázala svou zahradu, ale i svou velkou sadu pastelek, kterými vybarvuje antistresové obrázky a vyplňuje tak chvíle při poslechu Českého rozhlasu. Bylo to u ní opravdu příjemné a nadmíru veselé odpoledne.

Ludmila Vačkářová