Jedna silnice – dva vlastníci. Silnice kolem jaderné elektrárny patří obci a zároveň kraji

15. březen 2019 11:00

Po celé Vysočině zůstávají stovky míst s duplicitním vlastnictvím. Příkladem je kousek silnice u jaderné elektrárny Dukovany.

Specifické pozemky, které si můžou nárokovat dva různí majitelé, mají digitalizací zmizet. Objevily se zpravidla proto, že po převodech zůstal v některých dokumentech zapsaný bývalý vlastník. A tak vznikají paradoxní situace, například poblíž elektrárny v Dukovanech.

ČEZ vs. Rouchovany

Jde o kus silnice u jednoho z bočních vjezdů do jaderné elektrárny. V katastru nemovitostí jsou u pozemku zapsáni dva majitelé – Kraj Vysočina a obec Rouchovany.

Jedná se o 63 metrů čtverečných pozemku. „Vyskytla se chyba, teď ji narovnáváme,“ konstatoval krajský radní Martin Kukla (ANO).

Živelný převod na stát

Pod jadernou elektrárnou patří pozemky státu. Pod obce Rouchovany přešel katastr zaniklé obce Heřmanice. Pokračuje starosta Rouchovan Vladimír Černý: „Byl v těch pozemcích pod elektrárnou a vedle chaos. Katastr Heřmanic nebyl nikdy podrobně zkoumán. Pak proběhla digitalizace, která označila pozemky a jejich vlastníky.“

Starosta Vladimír Černý je pro, ať si kousek silnice převezme kraj.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související