Je zlozvyk jen nešvar? Národní sbírka zlozvyků jako seznamka i divadlo

13. březen 2024

Chování člověka nebo skupiny lidí, které se neustále opakuje a vadí nám – jinými slovy zlozvyk. Ten se stal vstupním materiálem projektu výtvarnice Kateřiny Šedé a posléze i inscenace režiséra Tomáše Dianišky. Národní sbírka zlozvyků bude mít online databázi i knižní podobu. Už 20. března se ale představí v pražském Divadle BRAVO! ve formě činoherně-akrobatické fúze.

Aby vytvořila Národní sbírku zlozvyků, shromažďovala Kateřina Šedá výpovědi respondentů a respondentek napříč celou Českou republikou. Výtvarnice se zabývá sociálně koncipovanými experimenty a teď sestavila sbírku, která už čítá přes 30 tisíc doložených zlozvyků. „Plánuji ještě nějaké další věci. Kromě publikace to je určitě seznamka – což je můj hlavní záměr, seznámit lidi a přímo vytvořit partnerské dvojice na základě zlozvyků,“ říká Kateřina Šedá a Tomáš Dianiška dodává: „To je dobrý nápad! My to i v inscenaci akcentujeme, že lidé mají na začátku vztahu ty zlozvyky na sobě rádi, ale postupně je třeba rádi mít přestávají.“

Oblíbená je kategorie profesních zlozvyků. Vždycky jsem zaskočená tím, jak velké pracovní deformace jednotlivá povolání mají.

Jak chce výtvarnice Kateřina Šedá měnit lidské chování prostřednictvím svého projektu Národní sbírka zlozvyků? Jak zlozvyky klasifikuje a jak je spojuje s genetikou? Mohou nás zlozvyky sblížit, nebo nás od sebe nutně jen vzdalují? A jaké zlozvyky pronásledují dramatika, režiséra a herce Tomáše Dianišku při tvorbě? Poslechněte si záznam našeho rozhovoru.

Spustit audio

Související