Je to ve hvězdách. Nejzajímavější úkazy na obloze v roce 2021

29. prosinec 2020

Popularizátor astronomie Petr Komárek vás svým poutavým vyprávěním strhne k pozorování hvězd. Co potřebujete k nevšednímu zážitku? Vědět, co se na nebi děje a kde hlásí předpověď počasí jasno. Třetí podmínkou je najít si odlehlé místo, které není zatížené světelným smogem.

Hned z kraje roku, konkrétně 3. ledna se nám nad hlavou prožene meteorický roj Kvandrantid.

Meteor, lidově zvaný padající hvězda, je ve skutečnosti malé zrníčko prachu. Do naší atmosféry vstupuje rychlostí padesát kilometrů za vteřinu. V té chvíli vzplane. To, co vidíme hořící efekt.  V lednu uvidíme konkrétně zářící prach z Halleyovy komety. Tato nejznámější kometa vůbec se nám vrací jednou za 75 let. Úkaz najdete poblíž Souhvězdí Pastýře na severní obloze.

Úchvatná podívaná v souhvězdí Býka

Opravdu mimořádný pohled se chystá od 18. do 20. března. „V těsné blízkosti se ocitnou v pěkném seskupení hvězdokupy Plejády a Hyády v souhvězdí Býka, Měsíc, hvězda Aldebaran. Kdo rád fotografuje, má šanci udělat krásný snímek,“ láká k lovu objektivem Petr Komárek. Šanci uspět máte i s relativně běžným vybavením. Potřebujete širokoúhlý objektiv. „Pokud uděláte sekvence snímků a složíte je dohromady, úspěch se dostaví.“

Úplněk s datem 27. dubna bude tzv. Superúplněk. Měsíc se ocitne velmi blízko zemi a zasvítí mnohem více, než kdy jindy. „Zkuste si někdy vyfotit běžný úplněk a potom ten 27. 4. Porovnejte fotografie a budete překvapeni,“ radí Petr Komárek, vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích.

V květnu se na obloze vyloupne planeta, která je jindy špatně pozorovatelná. Zazáří tak, že ji spatříme pouhým okem. Řeč je o Merkuru. „Slunce zapadne dříve než Merkur, který bude chvíli svítit nad západním obzorem. Doufáme, že už bude v provozu naše hvězdárna a na planetu se podíváme dalekohledem,“ doufá Petr Komárek.

Pošlete své fotky hvězd a planet do NASA

Léto je časem romantického pozorování hvězd. V první polovině března se nízko nad západním obzorem spolu setkají Mars a Venuše. Bude to nádherný úkaz podobný tomu, který jsme měli možnost pozorovat teď v prosinci (Betlémská hvězda).  „Vezměte si dalekohled, čím větší, tím lepší. Obě planety uvidíte v jednom zorném poli teleskopu,“ říká Petr Komárek a vybízí k fotografování. „Je to výjimečný úkaz a nikdy nevíte, jestli právě vy neuděláte snímek, který se zapíše do dějin.“ Existuje web nazvaný Astronomický snímek dne, který provozuje NASA. Možná, že právě vaše hvězdná momentka bude odborníky vybrána jako zajímavá a stane se populární po celém světě.

Nebeské úkazy roku 2021 ve zkratce
leden – meteorický roj Kvadrantid (prach Halleyovy komety, večer až 120 meteorů za hodinu)
březen – 18. – 23. 3. 2021 výzva pro fotografy a nadšence Mars, Měsíc, Aldebaran a hvězdokupy Plejády a Hyády v souhvězdí Býka
duben –  superúplněk (Měsíc 27. 4. v úplňku a nejblíže Zemi)
květen – nejlepší období viditelnosti Merkuru na noční obloze
červen – prstencové zatmění Slunce, u nás pozorovatelné jako částečné
červenec a srpen – Venuše večer těsně u Marsu, Jupiter a Saturn po celou noc, Perseidy (vynikající podmínky k pozorování, až 110 meteorů za hodinu)
září a říjen – nejlepší viditelnost Merkuru na ranní obloze, Venuše na večerní obloze
listopad – planety a Měsíc na večerní obloze (Měsíc, Venuše, Jupiter a Saturn), částečné zatmění Měsíce, u nás pozorovatelná polostínová fáze
prosinec – meteorický roj Geminidy (výborné podmínky v době maxima 14. 12. ráno; nejbohatší roj roku 2021)

Každý rok na přelomu srpna protínají nebe tzv. padající hvězdy. Rok 2021 rozehraje nad hlavou mnohem větší show než je obvyklé. Důvod? Nebude svítit Měsíc. „Roj nabízí až 110 meteorů Perseid za hodinu. Díky tmě vyniknou i ty méně zářivé. Datum 12. a 13. srpna bych si opravdu zapsal do kalendáře,“ nabádá Petr Komárek.

Na podzim zazáří opět Merkur, ale tentokrát na ranní obloze. Naopak večer spatříme Venuši. S příchodem zimy se objeví Venuše, Jupiter a Saturn ve společnosti Měsíce.  Prosinec bude korunovat nebohatší meteorický rok roku 2021 – Gemidy.

Spustit audio

Související