Je sama téměř nevidomá, přesto Šarlota pomáhá potřebným v domovech důchodců

15. srpen 2019 09:29

Český rozhlas Radiožurnál ve středu zase jel pro Světlušku. Na dvojkole se svezla i téměř nevidomá Šarlota Hambergerová. Nadační fond Světluška jí přispíval už na střední škole, aby mohla vystudovat cizí jazyky. Stipendium od dostávala i na vysoké škole.

Šarlota teď sama pomáhá nevidomým. Už přes rok dochází jako dobrovolnice v projektu Návštěvy potmě do domova důchodců v Dobré vodě u Českých Budějovic.

Domov navštěvuje pravidelně jednou týdně. Věnuje se tu paní Postlové, která je sama nevidomá. Předčítá jí nebo pouští audioknihy.

Vedoucí sociální úseku Domova důchodců Dobrá voda Renata Tetourová v tom vidí jednoznačný přínos. „Ví o tom druhém, jaké má trápení, co potřebuje zdokonalit. Říkala, že jí potom bude ukazovat různé vychytávky, jak si usnadnit život. Šarlota má přesah v tom, že jí dokáže rozumět a pomoct,“ vysvětluje.

Šarlota Hambergerová s rozhlasovým týmem na dvojkolech v okolí Českých Budějovic ujela přes 34 kilometrů. Nadační fond Světluška tak od bikeshopu Kolovna.cz dostane 17 375 Kč.

autor: Vojtěch Koval
Spustit audio

Související