Je to má největší životní láska hned po manželce, říká chovatel arabských plnokrevníků Jaroslav Lacina

2. květen 2015

O koňské kráse a lásce ví své Jaroslav Lacina z Nové Vísky na Liberecku, prezident Asociace chovatelů plnokrevných arabských koní, který současně předsedá i podobně zaměřené evropské společnosti. A také o tom umí skvěle vyprávět.

Původ těchto koní sahá až do doby 2 a půl tisíce let před naším letopočtem, do Čech se dostali v roce 1973. Československé hřebčíny tehdy uvažovali o zušlechtění původního arabského koně shagya, a tak bylo z Egypta dovezeno deset plnokrvených arabských koní.

"Ten kdo někdy arabské koně viděl, potvrdí, že je to plemeno vskutku ojedinělé," říká Jaroslav Lacina. Arabští plnokrevníci jsou menší, štíhlí, tzv. čtvercového rámce, to jim umožňuje, aby byli obratní a rychlí, ocas je výše nasazen.

„Je to má největší životní láska hned po manželce,“ vyznává se. Povaha arabských koní bývá někdy přirovnávána k povaze psí. „Toto plemeno je podstatně vnímavější než ostatní koňská plemena. Pokud víte jak na něj, leckdy k němu při cvičení musíte přistupovat poměrně šibalsky,“ směje se Jaroslav Lacina, „ je schopen se naučit věci v podstatně kratším čase než koně jiných plemen.

Poslechněte si víc! Pohodový poslech vám přeje Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio