Jaro přijde dvacátého a Betelgeuze dál překvapuje: Procházka březnovou oblohou

29. únor 2020

Obloha skýtá méně jasných hvězd než jindy, o to víc jsou k vidění galaxie. Z planet neuvidíme Merkur a Neptun, mezi úkazy dominují konjunkce Měsíce s hvězdami.

V pátek 20. března ve 4:50 h vstoupí Slunce do znamení Berana, den srovná krok s nocí a začne astronomické jaro. A čeká nás i letní čas. V neděli 31. března v noci si posuneme hodinky z 2. na 3. hodinu.

Kupa galaxií v souhvězdí Panny. Tmavé skvrny ukazují, kde byly ze snímku odstraněny jasné hvězdy v popředí

Hvězdy a galaxie

Na březnové obloze se nejlépe zorientujeme pomocí tzv. jarního trojúhelníku. Vytyčuje jej jasná hvězda Regulus ze souhvězdí Lva přímo na ekliptice, tedy v rovině zemské dráhy. Druhým bodem je Arktur, oranžově zbarvená hvězda v Pastýři, třetím pak nejjasnější hvězda souhvězdí Panny Spica. V úvodu jsem se zmínil o galaxiích – a právě u Panny se nachází kupa galaxií, která čítá několik tisíc členů. Máte-li dobrý světelný astrodalekohled, vezměte si k ruce mapu hvězdné oblohy a zkuste nějakou vyhledat. Třeba nejjasnější z nich – eliptickou galaxii M87... Galaktická okna se otevírají stranou od Mléčné dráhy. V oblasti souhvězdí Vlasů Bereniky můžeme dohlédnout do nejvzdálenějších koutů vesmíru.

Pod Pannou se vine nenápadné, ale jinak nejdelší souhvězdí oblohy Hydra. Vpravo na západě ještě vidíme zimní souhvězdí Orion. Minule jsme upozornili, že jedna z jeho výrazných hvězd, veleobr Betelgeuze, nevysvětlitelně slábne. Nedávné unikátní snímky z dalekohledu ESO/VLT ukazují nejen, že hvězda zeslábla – a to odhadem až na 36 procent původní svítivosti, ale že se zřejmě změnil i její tvar!

Měsíc a Venuše na večerním nebi na konci ledna 2007

Planety a konjunkce

Z planet neuvidíme Merkur a Neptun. Venuše výrazně svítí večer vysoko na jihozápadě, zatímco Mars se červená ráno nad jihovýchodním obzorem. Tamtéž se ráno nachází i Jupiter a ještě níž Saturn. Uran je možné vidět jen v dalekohledu, a to večer na západě až jihozápadě.

Mezi úkazy dominují konjunkce Měsíce s hvězdami, vidět budou ale jen některé. Tak třeba 6. března ve 2 hodiny konjunkce s hvězdou Pollux z Blíženců, 15. března ve 3 hodiny s hvězdou Antares ze Štíra. 18. a 20. března uvidíme předzvěst konjunkcí brzy ráno v podobě pěkných seskupení, v prvním případě Měsíce, Marsu, Jupiteru a Saturnu, v druhém sice bez Měsíce, zato s trpasličí planetou Pluto.

Zbývají nám měsíční fáze. 2. března první čtvrť, 9. března úplněk, 16. března poslední čtvrť a 24. března nov. Škoda, že v té chvíli Měsíc neuvidíme, bude totiž od Země nejdál v tomto roce – 406 694 kilometry. Přejeme vydařený start do jara, a jako vždy hezké zážitky a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související