Jára Cimrman: Trpěl závratěmi, na jeho rozhlednu v Nouzově tak stoupáte „dolů“. A vezměte tam kámen

6. květen 2021

Dostat jako dárek k padesátinám rozhlednu, je určitě úžasné, obzvláště když se na ní jde dolů. V roce 2005 takovou rozhlednu dostal pan Rudolf Farský z Nouzova. K rozhledně se připojil příběh Járy Cimrmana a nová turistická atrakce byla na světě. V těchto dnech, bohužel už bez pana Farského, prochází Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě rekonstrukcí, na kterou se byl podívat redaktor Jaroslav Hoření.

Čtěte také

Osobnost Járy Cimrmana je všeobecně známá, ale už méně se ví, že „génius“ trpěl závratěmi. Proto také jediná rozhledna, na kterou se nebál, stojí v části Semil zvané Nouzov. Na Cimrmanovu nejnižší rozhlednu na světě se jde o deset centimetrů pod úroveň terénu. A proto se tam také držela voda, která se spolu s drsným místním počasím podepsala na stavu rozhledny. Nyní prochází rekonstrukcí, na kterou se byl podívat redaktor Jaroslav Hoření.

Nová je nejen samotná rozhledna, ale i příslušenství jako třeba luxafon, sloupy a dráty k němu a budou také nové lavičky. Na rekonstrukci Cimrmanovy nejnižší rozhledny na Nouzově přispívali i návštěvníci, přinesli kameny, přivezli hlínu, pomohli sehnat sloupy, trubky. A až se vy vydáte na výlet na Nouzov, můžete k rozhledně Járovi také přinést nějaký ten kámen. Rekonstrukce by měla být brzy dokončená, místo už je přístupné.

Spustit audio

Související