Jana Burdová, jediná Češka mezi nejlepšími kadeřníky světa

23. květen 2014

Teplická kadeřnice Jana Burdová vstoupila do síně slávy soutěže Hair dressing Awards. Je to soutěž napříč světem, vznikla v Británii v roce 1985. Má obrovskou prestiž, která vychází z toho, že je nezávislá - tedy může se jí zúčastnit každý kadeřník, ať už pracuje s jakoukoli značkou. V mezinárodní společnosti nejlepších kadeřníků je tam jediná Češka.

„Síň slávy? To slovní spojení nemám ráda, zní to jako něco na konci kariéry,“ upozorňuje Jana Burdová s tím, že skončit rozhodně zatím nehodlá. Přesto si své místo v síni slávy Hair dressing Awards zasloužila právem – kadeřníkem roku se stala už třikrát – v roce 208,2009 a 2011.

„Když se na to dívám z dnešní perspektivy, tak to první bylo bezstarostné, veselé, bez stresu a svým způsobem naivní - mám na to moc hezké vzpomínky. Druhé bylo nesmírně náročné, protože jsem byla hrozně vyčerpaná a překonat svou vlastní kolekci bylo pro mě velmi těžké – to jsem si málo užila a soustředila jsem se jen na výkon,“ vzpomíná kadeřnice s tím, že získat třetí titul už nebylo až tak těžké, protože se během doby velmi vypracovala.

V soutěži, ve které porota hodnotí účesy podle anonymně zaslaných fotografií, už Jana počtvrté vyhrát nemůže. Chce tedy dobývat svět. A to málem od kadeřnictví sběhla.

Jak vypadala její studia? Co rozhodlo o tom, že v oboru pokračovala? Kde hledá inspiraci? Poslouchejte…

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio