Jan Vávra: Schází klimatická gramotnost

24. červenec 2022

Vedra, která v Evropě zažíváme, znovu připomněla, že klimatické změny postupují rychleji, než vědci ještě nedávno předpokládali. Rekordní teploty, které zažila Británie, tam měly podle klimatického modelu nastat až v roce 2050. Ve Španělsku, Portugalsku a jižní Francii přesahují denní teploty 40 stupňů a šíří se požáry, které si doposud vyžádaly skoro dva tisíce obětí. Požáry zachvátily i Řecko nebo Chorvatsko.

Generální tajemník OSN António Gutteres proto představitelům vlád 40 zemí světa připomněl, že „polovina lidstva se nachází v oblastech ohrožených povodněmi, suchem, extrémními bouřemi nebo požáry. Přesto i nadále posilujeme naši závislost na fosilních palivech“. A dodal, že máme dvě volby: kolektivní akci, nebo kolektivní sebevraždu.

Čtěte také

Naši politici stále hovoří o nutnosti snížit uhlíkovou stopu, ovšem nikoli jako o něčem, co je v našem bytostném zájmu, ale co nám nařizuje Brusel. Všechny naše vlády zatím spíše hledaly způsob, jak se zelené transformaci vyhnout. Tím se lišíme od vyspělých států, kde Green Deal chápou jako ekonomickou příležitost.

Evropská komise navrhuje vytvořit sociálně-ekologický Fond pro spravedlivou transformaci. Celkově by se mělo jednat o 17,5 miliardy eur, pro nás je vyhrazena částka téměř 43 miliard korun. Ale Česká republika je jednou z posledních zemí, která dosud nemá konkrétní plán plnění závazků vyplývajících z Pařížské dohody a Evropského zeleného údělu.

Znalosti české populace o klimatických změnách

To ostatně před nedávnem potvrdil i Městský soud v Praze svým verdiktem v rámci takzvané klimatické žaloby. Navíc podle analýzy sociálně-ekologické platformy Re-set hrozí, že se evropské peníze – původně určené hlavně na podporu malých a středních podniků – u nás dostanou do rukou především našich uhlobaronů. Bezmála polovina financí z fondu má totiž jít na netransparentně vybrané „velké strategické projekty“.

Čtěte také

Pod dojmem války na Ukrajině, nedostatku plynu a rostoucích cen energií se řada našich politiků a komentátorů snaží téma ochrany klimatu z veřejné debaty vytěsnit. „Green Deal posuňme dýl,“ říkají. Na způsob informování o změnách klimatu má vliv i skutečnost, že řadu významných médií vlastní kupříkladu Daniel Křetínský, patřící k největším uhlobaronům, a odklon od fosilních paliv rozhodně není v jeho zájmu.

Nedávno třeba některá média poněkud ironicky informovala o údajném evropském návratu k uhlí. Německo, Rakousko, Francie a Nizozemsko skutečně uvedly některé své již vyřazené uhelné elektrárny do pohotovostního režimu. Jak však ukazuje analýza think-tanku Ember, nebude to mít vliv na rychlý konec uhlí a emise to zvýší jen minimálně. Tyto elektrárny budou totiž v pohotovostním režimu čekat na krizovou situaci a pravděpodobně ani potom nepojedou naplno.

Jan Vávra

Není potom divu, že naše veřejnost je poněkud zmatena. Podle průzkumu Českého rozhlasu sice 86 procent Čechů věří, že změna klimatu ovlivní svět, ovšem jen 39 procent čeká, že ji přímo pocítí sami. Průzkum Masarykovy univerzity v Brně potvrzuje, že veřejné mínění je sice ochraně klimatu nakloněno, ale znalosti české populace o klimatických změnách jsou natolik chabé, že je veřejnost snadno manipulovatelná. Protože ochrana klimatu znamená odklon od fosilní ekonomiky, panuje zejména nejistota, co to přinese. Do budoucna bude tedy zásadní komunikace a neustálé připomínání základních faktů a čísel, která jsou pro pochopení klimatických změn a role České republiky určující.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.