Jan Vávra: Komu slouží úředníci?

2. květen 2021

Profesionálně fungující a na politicích nezávislá státní správa je problémem všech postkomunistických zemí. EU po nás dlouho chtěla zákon o státní službě – na to česká politická reprezentace reagovala poněkud švejkovským způsobem, kdy zákon přijala, ale neustále odkládala jeho platnost, až už EU došla trpělivost.

Nakonec zákon v okleštěné podobě vstoupil v platnost, na podřízenosti úředníků politikům se ale nezměnilo nic.

Čtěte také

Závěrečná auditní zpráva Evropské komise o střetu zájmů českého premiéra velice jasně ukázala, jak závislé jsou naše úřady na přáních těch, kteří jsou zrovna u moci. Úředníci nejdříve nebyli schopni poznat, že firmy z holdingu Agrofert nemají na dotace nárok ze zcela věcných důvodů.

Když bylo jasné, že kvůli střetu zájmů Andreje Babiše EU dotace neproplatí, proplácely některé úřady dotace této firmě dál ze státního rozpočtu. A nyní, když je jasné, že Agrofert neměl na žádné dotace z evropských peněz nárok, nemá se žádný úřad k tomu, aby neoprávněně vyplacené dotace vymáhal zpět. Takže projekty soukromé firmy zaplatí čeští daňoví poplatníci. O tom, že by z takového jednání konkrétních úředníků měla být vyvozena nějaká odpovědnost, zatím mluví snad jen Piráti.

Loajalita a poslušnost

Nejde ale o jediný případ, kdy úřady upřednostnily zájmy mocných nad veřejným zájmem. Deník N nedávno popsal, jak jistý zámožný soudní exekutor začal načerno stavět vodní nádrž v Rychlebských horách, která má sloužit k zasněžování sjezdovek v jeho skiareálu. Česká inspekce životního prostředí ho potrestala stotisícovou pokutou. Exekutor zaplatil a staví dál.

Čtěte také

Městský úřad v Šumperku mu dodatečně stavbu povolil. Dokonce i podle ministerstva životního prostředí měla inspekce buď žádat uvedení do původního stavu, nebo podat trestní oznámení. Ukázalo se, že zámožný exekutor má kontakty v politice, píše se o jeho vazbách na Jaroslava Faltýnka – jeho dnes již legendární deníček zdokumentoval, jak snadno se u nás dají vydělávat na státu peníze, pokud máte správné konexe a umíte se podělit.

Důvodem je především to, že náš zákon o státní službě de facto ponechává politikům možnost úředníky odvolávat. Ovšem každý systém tvoří lidé. Nedávno jsme viděli, že v USA se našli úředníci, kteří se postavili prezidentu Trumpovi a odmítli udělat, co požadoval. A to i za tu cenu, že následně rezignovali. Náš systém je bohužel nastaven už historicky tak, že hlavní kritérium při výběru uchazečů na práci v jakémkoli úřadu nejsou odborné znalosti a osobní integrita, ale loajalita a poslušnost. Výsledkem jsou pak úřady plnící přání politiků a nevýkonná státní správa – to se ostatně plně vyjevilo během koronavirové pandemie.

Jan Vávra

Upřímně řečeno, podobnou loajalitu vůči politikům můžeme pozorovat v celém regionu, dokonce i v sousedním Rakousku. Toto středoevropské přesvědčení, že úředníci mají sloužit vrchnosti, a ne daňovým poplatníkům, zřejmě přežívá ještě z doby Rakouska-Uherska, doba komunismu nás v tom přitom jen utvrdila.

Teď nás takový přístup bude stát několik stovek milionů. Ovšem mnohem závažnější je ztracená důvěra lidí v jejich stát. A to se nám může v budoucnu krutě vymstít.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio