Jan Vávra: Komu Dozimetr ublíží a komu ne?

3. červenec 2022

Jednou z jedenácti hlavních priorit, které si ve svém programovém prohlášení vytyčila Fialova vláda, je zlepšení politické kultury v zemi a odpovědnost vlády vůči voličům. Zklamání, které nyní propojení některých politiků s mafiány vyvolá, je závislé na míře očekávání nebo – chcete-li – naděje, kterou voliči do svých favoritů vkládali.

Nejvíce zklamalo hnutí STAN, které patří k novým subjektům a které voliči volili, protože byli přesvědčení, že starostové jsou pracovití a poctiví lidé. Kauza Dozimetr poznamená jistě i tradičnější TOP 09, jakkoli se její vedení snažilo dopady neutralizovat.

Čtěte také

Poté, co dva do kauzy přímo zapojení členové TOP 09 pozastavili své členství, se pozornost čím dál více soustředí na bývalého předsedu strany Jiřího Pospíšila. Důvodem jsou informace o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. 

Naopak kauza se pravděpodobně nedotkne ODS i KDU, i když podle informací uniklých ze spisu šly peníze ze zakázek pražského Dopravního podniku také na sponzorské dary nejen hnutí STAN, ale i ODS a ANO. Ovšem voliči těchto tradičních stran jsou mnohem otrlejší a v minulosti se už naučili skousnout ledasco. Navíc ODS i KDU mají pevné jádro skalních voličů, které je bude volit, i kdyby o nich média tvrdila největší špatnosti.

Politika kamarádění se

Komu ovšem může kauza paradoxně ublížit, i když do ní zřejmě není vůbec zapleten, jsou Piráti. Právě oni slibovali největší transparentnost a s nimi byly, pokud jde o otevřenost, spojovány největší naděje. Teď se ukázalo, že ačkoli mají v Praze primátora, nedokázali zabránit rozsáhlé korupci v pražském Dopravním podniku.

Čtěte také

Piráti se sice snaží v Praze přinutit některé politiky k vyvození odpovědnosti, pustili se – zatím neúspěšně – třeba do Jiřího Pospíšila, na celostátní úrovni se ale drží zpět a žádné další vyvozování odpovědnosti nepožadují.

Piráti mají ovšem jen 4 poslance, takže nemají žádný vyděračský potenciál. Ostatní koaliční strany se k Pirátům navíc zachovaly více než velkoryse, když jim nechaly tři místa ve vládě. O to méně si teď mohou Piráti vyskakovat. Přijde ovšem čas, kdy si voliči budou klást otázku, co vlastně ze svého programu prosadili. Zatím si ve vládě nevedou špatně, ale vidět – na rozdíl třeba od mediálně hyperaktivního Rakušana – moc nejsou.

Jak je jejich snaha změnit zaběhlé pořádky nesnadná, dokumentuje i spor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, který Pirátům vetoval již druhého zástupce do dozorčí rady ČEZ.

Čtěte také

Pirátský protikorupční expert Janusz Konieczny se podle Stanjurova odůvodnění nestihl s vedením firmy „skamarádit“. Piráti proto chtějí dohadovací jednání koalice, je ovšem otázkou, co vůči politice „kamarádění se“ prosadí. Pokud ale nebudou chtít dopadnout jako Zelení ve vládě Mirka Topolánka, budou muset dříve či později vyhrotit situaci i za cenu případného odchodu z koalice. Pokud se budou stále přizpůsobovat zaběhlým pořádkům, ztratí důvěru svých voličů i opodstatnění svého vládního angažmá.

Jan Vávra

Je pravda, že se po teflonovém Babišovi, který pořád křičel, že jeho trestní stíhání je spiknutí, vracíme k praxi, kdy politici při vážnějším podezření odstupují. Ale vůle zlepšit politickou kulturu není přes všechny sliby u koaličních stran stejná. Měli bychom si ovšem uvědomit, že je přímo úměrná míře pohoršení jejich voličů. Čili závisí i na nás.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.