Jan Vávra: Kde jsme udělali chybu?

19. červen 2022

Tak dlouho se už česká společnost snaží zvolit si nezkorumpovatelné zástupce, přesto pokaždé naletí. Začalo to již na konci 90. let, kdy vyšlo najevo podivné financování ODS. Nutnost oddělit politiky od podnikatelů, kroužících kolem veřejných rozpočtů, zesílila během opoziční smlouvy, která odstartovala řadu korupčních skandálů politiků ODS a ČSSD.

Když už to bylo numismatické nadšení členů těchto stran neúnosné, objevila se pro mnohé voliče naděje v podobě Andreje Babiše, který nebyl politikem, byl bohatý, takže už nemusel krást a sliboval, že s korupcí zatočí. Bohužel se ukázalo, že kromě zátěže v podobě trestního stíhání za dotační podvod mu leží na srdci víc jeho byznys než prospěch země, kterou kvůli svému střetu zájmů téměř připravil o evropské dotace.

Nadějní starostové

Čtěte také

Nová naděje vysvitla v podobě koalice pěti stran, které slibovaly odagrofertizovat zemi a zavést transparentní řízení státu. Jedním z nejúspěšnějších mezi nimi bylo hnutí sdružující starosty velkých i malých měst. Nemalá část voličů uvěřila, že starostové musejí být slušní lidé, protože nejsou poznamenáni praktikami velké politiky a jde jim jen o blaho obce. Jenomže víra v neposkvrněné početí starostů dostala těžkou ránu, když po několika zahřívacích skandálech nám média začala líčit bizarní příběh z politického podsvětí, kde lítají baťohy peněz a politici Starostů se scházejí v konspiračních bytech a jezdí na dovolenou s mafiány, kteří tunelují městské firmy a vedle toho ještě obchodují s kokainem.

Člověk, který politiku příliš nesleduje, si musí myslet, že s korupcí je to spíš čím dál horší. Samozřejmě může být obraz ovlivněn skutečností, že policie ztratila před politiky aspoň trochu respekt, i když skutečně velcí hráči jsou stále nedotknutelní. Vždyť Andrej Babiš byl obžalován až poté, co přestal být premiérem.

Jak na korupci

Čtěte také

Ale pražský dopravní podnik se svým obratem téměř 20 miliard korun je evidentně pořád příliš voňavé spousto pro vyhladovělé politiky a podnikatele. A i přesto, že tam čas od času zabrousí policie. V době zlatých časů ODS obchody řídil Rittig a jeho parta, když vládlo hnutí ANO, řešil dopravní podnik Jaroslav Faltýnek a za pirátského primátora Hřiba to byl Petr Hlubuček za STAN.

Je na místě otázka, kam naše politická kultura po vítězství různých protikorupčních hnutí dospěla. Proč se spojení politiků s mafiány nevyhne ani novým hnutím, která vypadala jako spolek slušných chlapců? Naše politická scéna evidentně nemá proti korupci protilátky. Protikorupční rétorika se stala jen prázdným koloritem, zatímco bychom potřebovali autentický pozitivní příklad. Petr Fiala sice nevypadá jako politik, kterého by bylo možné zkorumpovat, ale na druhou stranu není schopen se korupčníkům postavit. Když prezident republiky omilostnil vysokého státního úředníka odsouzeného za manipulaci se státními zakázkami, vláda se k ničemu neodhodlala.

Jan Vávra

Lid se sice s oblibou baví nad uniklými rozhovory Mazánka s Kolibříkem nebo Slepičáka s Išákem a Kosákem, ale dobrá nálada by politiky neměla mást. Víme, jak devastující účinek na důvěru v demokracii korupce má. Téměř pokaždé, když lidé zvolili nějakého autoritativního vůdce, tak měli dojem, že demokracie je zkorumpovaný systém. Všichni populisté hrají protikorupční kartu. Pokud nechtějí být Petr Fiala, Zdeněk Hřib nebo Vít Rakušan vystřídáni novými populisty, měli by si to rychle uvědomit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související