Jan Vávra: Jak je těžké udržet naše tradice

29. květen 2021

O tom, jak je v dnešním globalizovaném světě obtížné ubránit takzvaná národní specifika a tradiční způsob života před nejrůznějšími moderními trendy a módními vlnami, které vznikají v liberálním prostředí zemí na západ od našich hranic, jsme se mohli přesvědčit v těchto dnech, kdy i do našich luhů a hájů dorazilo společenské hnutí bojující proti sexuálnímu násilí známé pod názvem MeToo.

Zajímavé na prvním českém případu údajného sexuálního predátorství může být, že aktéři jsou mladí lidé. Ještě pikantnější ale je, že skandál zasáhl politickou stanu, která se hrdě hlásí ke konzervativismu, dokonce stranu, která je ze všech našich politických formací snad nejkonzervativnější. Není proto divu, že taková nepříjemnost vnesla do řad našich zastánců tradice, odpovědnosti a další ctností konzervativismu zmatek.

Čtěte také

Poté co některá média zveřejnila svědectví několika dívek, které popsaly sexuální predátorství poslance a jedné z nejznámějších tváří TOP 09 Dominika Feriho, následovala na naše poměry jeho až překvapivě rychlá rezignace na poslanecký mandát i na místo na kandidátce koalice SPOLU, jejíž je TOP 09 součástí.

Přirozené chování?

Reakce vedení strany, včetně její předsedkyně a předsedy poslaneckého klubu, už tak chvályhodná nebyla. Nejznámější osobnosti strany evidentně tápaly, jak se k věci postavit. Hájit otevřeně Dominika Feriho si – aspoň zpočátku – nikdo nedovolil, ale jasně odsoudit chování, které dívky popsaly, se nikomu také nechtělo. Pak se do věci vložil otec zakladatel, 84letý kníže Karel ze Schwarzenbergu. Prohlásil, že pokud se 25letý kluk snažil holku dostat do postele, bylo to vždy považováno za normální, a nabádal, abychom nebyli pokrytci.

Čtěte také

Na tuto konzervativní vlnu hájící naše národní sexuální tradice naskočil první místopředseda strany a senátor Tomáš Czernin s prohlášením, že obvinění zavání předvolebním bojem. To ovšem bylo moc pro jiné, většinou mladší členy TOP 09, kteří označili takové postoje za nehorázné. Jeden z nich dokonce pohrozil, že pokud se Schwarzenberg a Czernin neomluví, on ze strany odejde. Zpochybňování výpovědí dívek odsoudil i jiný významný politik TOP 09, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Otázka hodnot

Kauza ukazuje, že zastánci národních tradic, mezi které podle našeho knížete patří i snaha dostat dívku do postele pravděpodobně za jakoukoli cenu, to nemají v současné globální vesnici lehké. Přitom obhajoba tradic a našeho způsobu života patřila dlouhá léta k osvědčeným a nezpochybnitelným volebním tahákům a hlásili se k nim nejen konzervativci, ale i vyložení populisté – to ukázal třeba boj proti uprchlickým kvótám.

Spor uvnitř strany hlásící se k tradicím ale ukazuje, že ani naši konzervativci nemají jasno, co ony tolik vzývané národní tradice jsou a k čemu z našeho tradičního způsobu života se máme dál hlásit. Detailní rozbor našich údajných tradic by nejspíše odhalil, že není mnoho toho, na co bychom rádi navazovali. Nakonec, časy se mění a s nimi třeba i pohled na násilí, a to nejen v sexuální oblasti. Mlátit děti nebo zvířata bylo například ještě nedávno považováno za tradiční výchovný prostředek. Dnes už to neobhajují ani konzervativci.

Jan Vávra

Vzhledem k tomu, že současné způsoby komunikace zcela ignorují národní hranice, budou to mít ochránci našeho tradičního způsobu života v každém případě čím dál těžší.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související