Jan Steklý: začít s karate můžete v 7 nebo v 70. Hlavní je začít!

12. květen 2017

Karate ho uchvátilo ještě jako malého chlapce. Dnes se rodák z Děčína Jan Steklý honosí titulem vicemistr Evropy a několikanásobným titulem mistr České republiky v karate. Radost mu přitom dělá každý, kdo se rozhodne karate cvičit... A nezáleží na věku!

„Dostával jsem celkem do těla od spolužáků ve škole,“ usmívá se Jan Steklý. Karate začal cvičit v 10 letech. Věk ale podle něj není rozhodující. V Děčíně od loňského roku vede kurzy karate pro seniory jeho maminka Marie Steklá, která karate začala cvičit po padesátce a dnes má už černý pásek.

„U nás začínají lidi cvičit karate s tím, že nejde jen o fyzické cvičení. Skrze karate lidi poznávají sami sebe,“ popisuje Steklý. „Moje maminka má 70 let a trénuje seniory. Daří se ji tu skupinu udržovat a v podstatě dneska už tam má kolem 15 lidí ve věku 50, 60 i 70 let.“

Poslechněte si celý rozhovor. Dozvíte se například, jak náročné je stát se mistrem České republiky, kam se karatista může dál posouvat po získání černého pásku a taky, kdy je vhodné, aby děti začaly karate cvičit. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.