Jan Hodač: Tak trochu jiný pohled na vytěženou krajinu

26. říjen 2012

V aule Litvínovské Scholy Humanitas vystavují fotky s trochu jiným pohledem na krajinu po povrchové těžbě, které vytvořil fotograf Jan Hodač.

„Fotografuje krajinu, která je silně poznamenaná průmyslem a člověkem – jeho lidským zásahem. A přitom ji vidí optimisticky – jako krásnou, ne jako zničenou. V tom, si myslím, je odraz jeho optimistického pohledu na svět a ten je mi velice sympatický.“ Tak v krátkosti a výstižně shrnul to, o co se fotograf Jan Hodač snaží, guru digitální fotografie u nás a zakladatele webu digineff.cz Ondřej Neff, který přijel do Litvínova zahájit výstavu „Hory-doly".

Honza Hodač se fotografováním živí, ovšem pořizování snímků různých skrývek, uhelných slojí nebo rekultivací je pro něj spíš koníčkem. Nesnaží se ovšem zachytit jen tuto část severních Čech. Za sebou už má výstavu o Krušných horách, fabrikách a chystá se na severočeské sopky nebo právě vznikající jezero Most.

Místo pro výstavu nebylo vybráno náhodně. Jan Hodač litvínovskou Scholu humanitas úspěšně absolvoval a pravidelně tady vstavuje svoje fotky. Ředitel školy Ladislav Turbák je samozřejmě pyšný na tak úspěšného studenta: „Honza se už na škole projevoval entomolog, přitom ale fotografoval. Pro mě je dneska překvapením, kam až se dostal se svojí fotografií...“

Fotografie Jana Hodače si na výstavě s názvem Hory-Doly můžete v aule litvínovské Scholy Humanitas prohlédnout až do 16.listopadu.

autor: Milan Král
Spustit audio