Jaké bylo 1. září v Lauderových školách, život Felice Bauerové po Kafkovi a jak se bydlí v synagoze

4. září 2022

Školní rok začal i v židovské škole v Praze. Jaký život prožila Kafkova snoubenka Felice? A jak se žije v synagoze?

Lauderovy školy pomáhají vytvořit židovské společenství

Do nového školního roku vstupuje každý žák nebo student s jiným očekáváním. A každý se těší na jiné předměty. Jak je tomu v pražských Lauderových školách, zjišťovala 1. září Daniela Brůhová.

Jak děti v Lauderových školách kultivují svou židovskou identitu? Jak velkou úlohu tu hraje Izrael? A mají děti rády výuku judaismu? Poslechněte si reportáž Daniely Brůhové z Lauderových škol.

Jak se bydlí v synagoze v Pyšelích u Prahy

Dá se bydlet v synagoze? Samozřejmě, že dá. V pyšelské synagoze dnes pod klenbou vymalovanou nebeskou modří žije rodina s dětmi. Ve spolupráci s restaurátory se snaží zachovat co nejvíc z židovské historie. Synagoga přestala svému účelu sloužit už v roce 1910. Od té doby se tu šlechtilo obilí, cvičili se zde policejní psi nebo tu sídlil státní nábytkářský podnik. Do domova rodiny Petra Kotouše nahlédneme s Kateřinou Havránkovou.

Jak dnes synagoga v Pyšelích u Prahy vypadá? Co má společného se seriálem Četnické humoresky? A jak se v ní bydlí? Poslechněte si Petra Kotouše.

Felice Bauerová: Život po Kafkovi

Ti, kdo se zajímají o Franze Kafku, obvykle znají i jméno jeho snoubenky Felice Bauerové. A to přesto, že se nakonec nevzali. Jenže víme doopravdy, kdo tato žena byla? A jaký život po rozchodu s Kafkou prožila? Snažila se to zjistit novinářka a spisovatelka Magdalena Platzová. A nedávno vydala knihu s výmluvným názvem Život po Kafkovi. O knize i osobnosti samotné Felice Bauerové hovořila Anna Jurečková přímo s Magdalenou Platzovou.

Jak Magdalenu Platzovou ovlivnilo setkání se synem Felice Bauerové Henrym? Jaký byl jeho vztah k Franzi Kafkovi? A jaké další postavy v nové knize vystupují?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio