Jaké budou letošní Vánoce? Poznáme oslabení koruny na našich peněženkách?

19. listopad 2013

Česká národní banka chce rok a půl držet kurz eura na hodnotě okolo 27 korun. Podle vedení ČNB tato intervence přiměje lidi, aby neodkládali nákupy dražšího zboží. Rozumíte tomu, jak oslabení koruny ovlivní ceny potravin i spotřebního zboží v českých obchodech?

Žádné masivní zdražení se zatím nekoná. Důvodem je skutečnost, že i když výrobci televizí, ledniček a praček už ceny zvýšili, velké obchody s elektronikou mají nakoupené zboží ještě za nižší ceny, kdy se kurz koruny pohyboval těsně nad hranicí 25 korun za euro a prodávají ze zásob.

Problém mohou mít spíš drobní prodejci elektroniky, kteří si nemohou dovolit nakoupit tolik zásob jako velké řetězce.

Po rozprodání zásob mohou ceny televizí a dalšího zboží podle ekonomů vyletět o 5 až 10 procent. To se ale netýká jenom elektroniky - dražší může být za několik týdnů většina zboží z dovozu. Pokud tedy máte vyhlídnutý třeba francouzský parfém nebo italský kabát, měli byste si ho koupit co nejdříve.

Ceny českých potravin by měly zůstat stejné, protože se do České republiky nedovážejí. Naopak argentinské víno, francouzský sýr, ruský kaviár nebo třeba španělská jablka budou asi brzy dražší.

Pokud by tedy obchodní řetězce zdražovaly i české potraviny, půjde spíš o obchodní tah s cílem vydělat než o vynucený krok z důvodu oslabení koruny.

Přestože český kapr nepatří mezi zboží, které se dováží, bude jeho cena podle některých rybářů letos zřejmě o něco vyšší, než loni. Mohla by se pohybovat až kolem sta korun za kilo. Jiné zdroje zase uvádějí, že ceny zůstanou na loňské úrovni, takže si musíme počkat až na vánoční čas

Kapr

Jisté je to, že se ceny kaprů budou lišit v závislosti na regionu. Někde mohou být vyšší, protože letní povodeň vypláchla mnoho rybníků a celkově se na produkci podepsala nepřízeň počasí.

Možná že ke zdražení vůbec nedojde proto, že se prodejci budou bát zvýšit ceny kvůli tomu, abychom si nekoupili na štědrovečerní stůl třeba rybu z dovozu nebo si nedali jen řízek se salátem.

autor: mkt
Spustit audio