Jak vznikal svět aneb Třináctero příběhů o kosmologii

3. leden 2020

Teoretický fyzik a popularizátor vědy Petr Kulhánek vypráví historii vesmíru, ale také vědeckých hypotéz, které jsou s jejím poznáváním spjaté.

Vesmír je doopravdy veliký. Tak veliký, že to přesahuje veškeré chápání. Od dob, kdy nám to došlo, toužíme zjistit, jak něco takového vůbec mohlo vzniknout, jak to funguje a k jakému konci to všechno spěje. Strukturou, minulostí i budoucností vesmíru se zabývá vědní obor, kterému se říká kosmologie. Známý teoretický fyzik a popularizátor vědy Petr Kulhánek sepsal o kosmologii třináctero příběhů, které v jediné knize nazvané „Jak vznikal svět“ vydalo nakladatelství Aldebaran Group for Astrophysics.

Jak vznikal svět

Vyprávění začíná na počátku minulého století, kdy mezi vědci převládala představa o neměnném vesmíru tvořeném pouze naší galaxií – Mléčnou dráhou. Pak byly nalezeny další galaxie, zjistilo se, že vesmír se nadýmá a přišla teorie Velkého třesku, po kterém zbyl jen tichý šum reliktního záření. Byla odhalena existence tajemné hmoty, které je ve vesmíru plno a přece není vidět; dokonce i jakési entity, která vesmír nafukuje stále rychleji. Vědci objevili „stěnu“, která nám brání dohlédnout k samotnému počátku vesmíru, zkoumali hvězdné porodnice, objevili černé díry i velkorozměrové struktury obsahující desetitisíce galaxií a nakonec ulovili i bájné gravitační vlny. Stále odvážněji se také pokoušejí modelovat procesy, které stály u počátku vesmíru – a také ty, které jednou přispějí k jeho zániku.

Do bádání o historii a budoucnosti vesmíru zasáhly stovky vědců i myslitelů. Její definitivní, hotový popis však v knize Petr Kulhánka „Jak vznikal svět“ nenajdete – zvlášť poslední kapitoly balancují na hraně fantazie. Ale kde bychom dnes byli, kdybychom právě fantazii nechávali spát? Možná u té placky, kterou na svých hřbetech nesou sloni a u lampiček hvězd, zavěšených na nebeské báni.

O knihu Petra Kulhánka „Jak vznikal svět“ s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 26. ledna. 

Petr Kulhánek: Jak vznikal svět aneb třináctero příběhů o kosmologii. Praha: AGA (Aldebaran Group for Astrophysics), 2019. ISBN 978-80-906638-1-7.

Spustit audio

Související