Jak si vypěstovat banány doma. K hnojení jim stačí běžné hnojivo pro pokojovky

26. červenec 2022

Banány jsou dnes celoročně k mání a ani ceny nejsou nijak přemrštěné, ale co takhle mít své vlastní, doma vypěstované banány? Banán nepatří mezi extrémně náročné rostliny, můžete ho pěstovat jako celkem běžnou pokojovku. Pro domácí pěstování volte raději zakrslé druhy.

Jako zemina stačí zahradnický substrát nebo substrát pro pokojovky. A nemusíte se v případě kulturních banánů zabývat pěstováním od semínka, tyhle banány se totiž množí vegetativně – stačí zasadit odkopek. Je to tropická rostlina, takže vyžaduje dobré zalévání – ale i tady platí „všeho s mírou“, zemina by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Nadměrné zalévání může způsobit uhnívání kořenů. Bude vděčný za občasné rosení listů, které nahradí potřebnou vlhkost vzduchu.

Banánů bylo v Liberci několik odrůd, některé je třeba tepelně upravit

Banán by měl mít dostatek světla, ideálně ho umístěte na jihovýchodní nebo jižní straně. Kvůli stejnoměrnému růstu ho můžete postupně otáčet, jen v době květu mu dopřejte klid. Ale na to kvetení si počkáte dva až tři roky a když trs banánů dozraje, končí tím i život téhle byliny. Můžete ale začít z odkopků pěstovat novou rostlinu.

K hnojení postačí běžné univerzální hnojivo pro pokojovky. Ostatně banán je díky svěže zeleným listům i pěkná dekorativní rostlina.

Spustit audio