Jak si udělat na zahradě malé moře? Nasypte sůl do bazénu a upravte pH

27. květen 2021

Zavrhli jste letos dovolenou u moře a kvůli pandemickým opatřením raději zůstanete doma? Pokud máte zahradu, malé moře ve formě nadzemního bazénu vyjde zhruba jako dovolená pro dva, umožní pár temp a koupat se můžete každý den. 

U větších bazénů se voda na zimu většinou neodpouští, pouze zazimuje zimním roztokem. Teď stačí k bazénu připojit filtraci, vyčistit a dopustit hladinu. Kdo má bazén nový, musí ho napustit. V obou případech v něm musíte vodu na koupání řádně připravit. 

Vodu na naplnění bazénu můžete použít z vodovodního řadu, vodárny kvůli možnému přetížení  řadu nabízejí i dovoz vody cisternou. Je lepší než ze studny, je upravená. Není tak tvrdá a nemusíte používat tolik chemie.

Vodu upravte na správné pH

Testerem změříte tvrdost vody a případě ji upravíte chemickými prostředky. Pak upravíte pH vody na hodnotu 7-7,4. Při úpravě tvrdosti vody používejte k jejímu dobrému promíchání pískovou filtraci. Po úpravě tvrdosti vody počkejte s úpravou pH vody min. 24 hodin. Stejně tak po úpravě pH a po  „zašokování“ přidáním rychle rozpustného chloru.

Do plováku nebo poloautomatického dávkovače dáme tablety chloru, které doplňují chlor, který se odpaří. Chlor se odpařuje rychleji než voda, proto je nutné mít k dezinfekci vody  buď plováček, dávkovač a přidávat tablety.

Slaná voda má příznivé účinky

Pokud chlor nesnášíte, můžete použít k dezinfekci vody tzv. Salinaci. Ta patří mezi nejúčinnější a nejpřesnější úpravy vody. Ve vodě se rozpustí klasická nebo mořská sůl. K salinaci vody potřebujete zařízení – salinátor – který elektrolýzou vyrábí plynný chlor CL2. Salinace probíhá automaticky a nemusíte se o nic starat. Plynný chlor je bez zápachu. Mírně slaná voda má mnohdy také příznivé účinky na pokožku.

Písková filtrace by měla být dobře dimenzovaná na velikost bazénu. Každý den by se voda měla min. 4 hodiny filtrovat.  U nejlacinějších si můžete nastavit spínání filtrace na jeden den. U dražších  naprogramovat filtrování i na celý týden. I když budete filtraci pravidelně proplachovat a zbavovat nečistot, jednou za rok nebo dva (podle používání) vyměňte písek. Hranky zrníček písku se při  filtrování obrušují, a tím se snižuje filtrační schopnost.

K nadzemním bazénům se dá dokoupit spousta doplňků. Solární panely nebo tepelná čerpadla na ohřev vody. Sprcha. Solární plachta, která zabrání padání nečistot do vody. Při slunném počasí pomůže vodu lépe prohřát, v noci zabrání jejímu ochlazení.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio