Jak si uchovat duševní zdraví aneb Život jako stolička

Psychoterapeutka PhDr. Lenka Hlavičková přirovnává život ke stoličce. Máme-li ve svém životě přátele, rodinu, práci a koníčky, sedíme pevně na čtyřech nožkách, a i kdyby jedna z nich odpadla, pořád ještě pro životní stabilitu zbývají tři.

Tohle doporučení je podle ní základem pro to, jak si uchovat duševní zdraví. Každého z nás čeká například odchod do důchodu. Je to jedna z velkých životních změn, člověk mění pozici, ztrácí pocit potřebnosti a užitečnosti. Je dobré najít si novou roli, víc se třeba věnovat vnoučatům nebo koníčkům, na které zatím nezbýval čas.

Stres a duševní zdraví

Známe stres pozitivní – ten působí motivačně, nabudí v nás touhu i schopnost věc řešit. Bohužel ale taky známe stres negativní – život před nás staví problémy, s kterými se neumíme poradit a pokud taková zátěž trvá delší dobu, projeví se to i na zdraví. Vnímání stresu je ovšem individuální, proto je pro uchování duševního zdraví velmi důležité sebepoznání.

Umění odpočívat

e zdravému životnímu stylu neoddělitelně patří odpočinek – a pozor, není to jen „gaučing“! Měli bychom mít činnost, u které je nám dobře, u které si odpočineme, vyčistíme hlavu třeba od pracovních problémů. Více už se dozvíte z přiloženého audiozáznamu celého rozhovoru.

Spustit audio