Jak sekat trávník a stříhat tuje? Zahradní servisman z Pardubic ví, jak na to

15. červen 2019

Říká se, že v měsíci červnu je tráva nejzelenější a nejšťavnatější z celého roku. A taky hodně rychle roste, stejně jako stromy a keře.

Natáčeli jsme se zahradním servismanem Martinem Rolcem, který má svůj servis a zároveň obchod se zahradní technikou v Pardubicích Trnové. 

Neholte trávníky na maximum. Neprospívá jim to

Zahradní sekačky jdou v této době nejvíc na odbyt. Ale jakou vybrat? Elektrickou, bateriovou, motorovou nebo vřetenovou? Martin Rolc radí vybírat sekačku podle toho, jakou plochu potřebujeme posekat a jak často chceme trávu sekat. Nejčastěji se prodávají sekačky motorové se středně velkým záběrem a značkovým motorem. Pokud je zahrádka malá, stačí sekačka bez pojezdu. Ale od čtyř set metru čtverečních už je lepší pořídit si sekačku s pojezdem, aby se s tím člověk tolik nenadřel. 

Holit trávníky na maximum je zbytečné. Neprospívá to trávě, ani sekačkám. "Mnoho lidí si už uvědomilo, že sekat trávník na jeden centimetr se nevyplatí, protože se brzy vysuší. Lepší je nastavit sekačku na střední výšku, zhruba na pět centimetrů. Pak se mnohem méně ničí tráva, protože zůstává vlhká, a ani sekačka nepřijde k úhoně. Její nože nenabírají tak často kamínky a písek, protože zajíždějí jen do travního porostu," vysvětluje zahradní technik.

Martin Rolc varuje také před koupí levných čínských sekaček, křovinořezů a pil z internetu. Takové nástroje jsou sice levné, ale velký problém je pak v dostupnosti servisu a náhradních dílů. Často se stává, že se výrobek po záruce rozbije a lidé pak shánějí opraváře, běhají po servisech a ty je nechtějí přijmout.

Jak stříhat tuje

Tuje se musí stříhat od počátku jejich vysazení, a to pravidelně, alespoň dvakrát ročně. Pokud se zahrádkář rozhodne pro prostřih po pěti letech jejich růstu, je to velký problém. Jakmile se totiž střihne do hnědého, tuje už nemusí nikdy obrůst. Základem je tedy pravidelný sestřih.

Existují elektrické nůžky na živé ploty, které jsou poměrně lehké a ani ženy s nimi nemají problém pracovat. Používají se na jemnější a kratší živé ploty. Benzinové plotostřihy už jsou těžší a práce s nimi je fyzicky namáhavější.

Vychytávky, o kterých naši dědové nevěděli

Naši dědové prořezávali stromy ručními pilami. Dnes už jsme na to líní, motory pracují za nás. A navíc máme na výběr.  Jsou speciální ovocnářské pily nebo pily s úzkým nosem, aby se člověk dostal do husté koruny. Existují pily na tyči, které ocení hlavně starší lidé, kteří se už bojí lézt po žebříku do koruny stromu. "Třeba taková malinká řetězová pila na tyči. Zespodu sáhneme do koruny stromu a odřezáváme větve. Sice přesně nevidíte, kam řežete, ale pokud jsou lidé méně pohybliví, rádi využijí bateriovou verzi těchto řetězových pil. A právě teď je doba prořezávání peckovin," připomíná Martin Rolc.

autor: jsl
Spustit audio