Jak se zbavit dluhů? Osobní bankrot je možným řešením

Oddlužení se označuje také jako osobní bankrot. Nejčastěji se člověk dostane do kolotoče dluhů tím, že si vezme moc půjček, ztratí zaměstnání, je dlouhodobě nemocný a hlavně nemá finanční rezervu.

„Oddlužení je nejčastější služba, kterou v naší Poradně při finanční tísni v Ústí nad Labem poskytujeme,“ říká Mgr. Petra Holečková a pokračuje: „Oddlužení probíhá v 98 % případů splátkovým kalendářem, ve 2 % případů prodejem majetku dlužníka.“


Oddlužení splátkovým kalendářem spočívá v tom, že dlužník po dobu 5 let splácí své závazky, z příjmu mu zůstává tzv. nezabavitelná částka, na jednotlivce činí 9120,- Kč + 1545,-Kč na každou vyživovanou osobu. Nepleťte si zmíněné částky s životním minimem – to činí pouze 3410,- Kč. Pokud za 5 let dlužník uhradí minimálně 30% z celkové výše závazků, tak mu soud na jeho žádost zbytek dluhů odpustí, a dlužník je tak oddlužen.

Jak postupovat?

Návrh na povolení oddlužení se podává prostřednictvím předepsaného formuláře a jeho nezbytnou součástí je i seznam všech závazků, seznam majetku, příjmy za 3 roky a doklady ke všem závazkům. Návrh si můžou podat třeba manželé, nebo sám jednotlivec. O oddlužení mohou žádat i podnikatelé. Řízení se vede u krajského soudu.

Mgr. Petra Holečková z Poradny při finanční tísni o.p.s. v Ústí nad Labem

Poslechněte si záznam celého rozhovoru moderátorky Evy Bucharové s Mgr. Petrou Holečkovou z Poradny při finanční tísni v Ústí nad Labem a dozvíte se třeba i to, pro koho oddlužení není vhodné řešení, jak se vypořádat s dluhy. Příjemný poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio