Jak se Český rozhlas měnil během sta let? Přijďte se přesvědčit – byla zahájena výstava Sto let je jen začátek

Ke stému výročí pravidelného rozhlasového vysílání u nás pořádá Český rozhlas spolu s Národním technickým muzeem výstavu „Sto let je jen začátek – Český rozhlas 1923–2023“. Od slavnostního otevření 17. května 2023 až do konce roku mohou návštěvníci díky různorodým formám poslechu doslova zažít rozmanitost rozhlasové produkce v průběhu uplynulého století. Výstava ale kromě historie představí i aktuální trendy a vyhlídky konzumace obsahu, způsoby jeho příjmu i distribuce.

Výstava je podle slov Reného Melkuse, spoluautora výstavy, celá o zvuku, ale návštěvníky pobaví i opticky. „Vzhledem k tomu, že ty přístroje jsou i velice designově povedené, zejména ty přístroje z 30. let, myslím, že to bude pastva pro oči,“ dodává.

Graficky nebo opticky tam zvuk znázorněný nebude, ale celá výstava je zvuková. „Je tam několik takzvaných zvukových sprch, kde si návštěvník bude moci zvuk poslechnout v jednotlivých obdobích od roku 1923 až do současnosti ve formě politického zpravodajství, sportu, kultury, zábavy...,“ vyjmenovává René Melkus.

Audiosprcha by se dala popsat jako telefonní budka, do které člověk vstoupí, a zvuk ho celého obklopí. Na výstavě bude takto možné zaslechnout třeba hlas Jiřího Adamíry nebo hlas českého vynálezce inženýra Františka Křižíka.

Čtěte také

Hlavním motivem celého toho projektu je snaha o propojení starého s novým. „Na začátku se ocitnete v roce 1923, když to všechno začalo toho 18. května a postupně se během průchodu výstavou dostanete až do současnosti,“ popisuje kurátor.

René Melkus dodává časový souběh Národního technického muzea s Českým rozhlasem. Muzeum bylo založeno o 15 let dříve, jeho zaměstnanci tak vvoj rozhlasu sledovali od jeho počátku. „Návštěvník může spatřit skutečně i ty nejstarší věci, například originální mikrofon, který byl použit i ve Kbelské stanici,“ upřesňuje Melkus.

Na výstavě si návštěvníci budou moci nahrát svůj hlas a i pustit zvuk na speciálním přístroji lampovce, kde zvuk uslyší a dokonce i ucítí, protože přístroj vydává zvláštní vůni.

Výstava Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023

Národní technické muzeum v Praze, 17. 5. – 31. 12. 2023
úterý–neděle, 9:00–18:00

Pro dokonalý zážitek sluchátka s sebou!

Koupit vstupenku ❯❯

Spustit audio

Související