Jak poznáte jemné pečivo? Podle obsahu tuku a cukru

27. červenec 2016
Jak správně nakupovat

Jemné pečivo, to jsou loupáčky, šátečky, chaly, české buchtičky, vánočky, švýcarky a další ňamky. Vyhláška přesně stanovuje, kolik tuku a cukru musí pečivo obsahovat, aby se mohlo označit jako jemné…

Jemné pečivo musí obsahovat alespoň 8,2 % bezvodého tuku, nebo nejméně 5 % cukru. Běžné pečivo má bezvodého tuku a cukru méně. Typickou vlastností jemného pečiva je jeho jemnost na omak. Tím se právě hodně liší od běžného pečiva, které je křupavé.

Kůrka jemného pečiva by měla být zlatě hnědá a lesknout se. Jemné pečivo je na mlsání, a tak nikoho nepřekvapí, že by mělo lákat krásnou vůní. Pekaři to opisují téměř poeticky: „Mělo by vonět po použitých surovinách.“

Čtěte také

Každý člověk nakupuje jídlo podle toho, jak na něj působí. Určitě nikdo nedá do košíku oschlé, „unavené“ pečivo, které působí spíš jako mumie. Jak říká Miroslav Kubín, výrobní ředitel pekárny a cukrárny Inpeko: „Do jemného pečiva patří i takzvané tlačené koláče, které se plní různými náplněmi. Rozhodně bych si nekoupil koláč, kde okraj toho výrobku je oddělený od náplně.“

Balené nebo nebalené jemné pečivo?

Z hlediska trvanlivosti to vyjde na stejno. Je třeba ale říct, že nabídka baleného jemného pečiva je mnohem širší než nabídka jemného pečiva nebaleného. Je tedy možné, že některé své oblíbené kousky jinak než balené nekoupíte.

Vánočka z pekárny Kamenice u Jihlavy

Balené jemné pečivo má dvě výhody. Za prvé, když ho zabalíte zpět do obalu, v kterém jste ho zakoupili, vydrží déle, než když ho budete skladovat třeba v igelitu. Navíc výrobce garantuje minimální dobu trvanlivosti jen ve „svém" obalu. Je to proto, že na obaly se používají speciální materiály, které udržují ideální podmínky pro ten který druh pečiva. Také jsou certifikované pro styk s potravinami.

Za druhé, hygiena. Přece jen, výrobek absolvuje cestu z pekárny až na pult obchodů, a nevíte, jak se s ním zacházelo. Balené potraviny jsou více chráněné vůči kontaminaci prachem, špínou, vlhkostí a podobně.

Co je ještě důležité?

Samozřejmě datum minimální trvanlivosti a složení výrobku. Ze složení se dozvíte, kolik procent tuku výrobek obsahuje, i o jaký tuk se jedná, množství cukru, jestli byly při výrobě použité přídatné látky a podobně.

Když kupujete pečivo, které se jmenuje například makový koláč, musí být uvedeno, kolik máku nebo makové náplně toto pečivo má.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.