Jak poznat, že bude pršet? Kniha Předpovídej počasí zasvětí do meteorologie

10. květen 2020

„Meteorologie není jen o čtení, měla by se doslova osahat,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová, jedna z autorek knihy pro starší děti Předpovídej počasí. Je v dnešní době možné důvěřovat pranostikám? A jaké počasí nás čeká, když vlaštovky létají nízko u země? V rozhovoru jsme se dostali jak k samotnému předpovídání počasí, tak k návodu na výrobu srážkoměru.

Meteoroložka Dagmar Honsová a její kolegyně Martina Součková z Českého hydrometeorologického ústavu chtěly dokázat, že meteorologie není nutně jen vědou z učebnic. Počasí známe všichni, denně se mu přizpůsobujeme, slýcháme o něm v rozhlasovém i televizním zpravodajství. Proč se ho tedy nenaučit předpovídat?

„Co se děje v atmosféře, je skutečně věda, v knize Předpovídej počasí ale vysvětlujeme, jak některé jevy vnímat a jak si je vysvětlovat, aby to pochopil skutečně každý,“ říká Honsová. V knize, která je díky ilustracím Marie Štumpfové spíše pestrobarevným pracovním sešitem, je kromě meteorologických jevů důkladně popsáno, jak počasí ovlivňuje naši psychiku nebo celkové rozpoložení.

Martina Součková a Dagmar Honsová z Českého hydrologického ústavu (ČHMÚ)

Jak se dnes meteorologové dívají na pranostiky? „Moc už jich neplatí,“ směje se Honsová. „Za pár dní nás ale čekají takzvaní ledoví muži, pranostika ze sedmnáctého století, podle které přijde studený vzduch ze severu. Ve 21. století je ale pouze 30% pravděpodobnost, že se to opravdu stane.“

Tematizují autorky v knize Předpovídej počasí i klimatickou krizi? A které zvíře je nejlepším meteorologem? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.