Jahody jsou ovoce královské a ovoce lásky. Čas na tvarohové knedlíčky s omáčkou z jahod je tu
Krásu, vůni a chuť skvostných jahodových plodů bychom mohli opěvat donekonečna. Jen botanik ale ví, že skutečnými plody jahody jsou mrňavá zrníčka - nažky na povrchu.
- máslo 50 gramů
- 1 vejce
- chléb toastový 3 plátky (světlý)
- tvaroh měkký 500 gramů (hustý)
- meduňka na ozdobu
- sůl
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
- cukr 3 lžíce
- hladká mouka na podsypání
- Na omáčku :
- jahody 350 gramů
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- cukr moučkový 4 lžíce
To, co chválíme a na čem si pochutnáváme, je vlastně zdužnatělé květní lůžko. A díky mlsnými jazykům a pilným šlechtitelům existuje ve stovkách odrůd. Ovšem plané, divoce rostoucí jahody znal už pravěk, jak dokládají archeologické nálezy.
Všechny starověké kultury jahody znaly, známý řecký lékař Hippokrates je oceňoval i pro jejich léčivé účinky. A nechyběly na stolech římských boháčů. Jahody najdeme v soupisech středověkých klášterních zahrad. Evropské velkoplodé odrůdy vznikly až křížením různých jahodníků, které mořeplavci v průběhu 17. století dovezli z Ameriky.
Za otce zakladatele evropského jahodářství můžeme považovat zahradníka francouzského krále Ludvíka XV. Kolem roku 1766 Antoine Duchesne zkřížil jahodník virginský, tedy severoamerický a jahodník chilský, jihoamerický a velkoplodé jahody se vydaly na vítěznou pouť Evropou.
Postup:
Jahody nasypeme do kastrůlku, zalijeme rumem, přisypeme cukr a zvolna je rozvaříme na hustou omáčku.
V sekacím strojku rozsekáme plátky chleba bez kůrky na drť. Do mísy dáme tvaroh, vmícháme do něj změklé máslo, přidáme mouku, drť z toastového chleba, vejce a špetku soli a vše opatrně promícháváme vařečkou, dokud se suroviny nespojí a těsto nezačne tuhnout.
Těsto na pomoučeném válu rozválíme na váleček o průměru asi 3 cm a rozdělíme jej na 12 kousků, z nichž vytvarujeme knedlíčky. Do kastrolu nalijeme vodu, osolíme ji a přidáme 3 lžíce cukru. Vodu přivedeme k varu, opatrně do ní vložíme knedlíčky a vaříme je asi 8 minut. Na talíři knedlíčky doplníme omáčkou a ozdobíme čerstvou meduňkou, popřípadě kousky čerstvých jahod.
Ročně spořádá každý Čech zhruba 3 kilogramy jahod - o kilo víc, než před deseti lety. Přitom pěstitelské plochy se stále zmenšují a hlad po jahodách sytí dovoz. Španělské jahody si můžete koupit třeba v lednu nebo únoru, ale gurmeti nedají dopustit na čerstvě utrženou, do konzumní chuti plně vyzrálou jahodu domácí.
Související
-
Na polích se červenají první jahody a někteří pěstitelé už otevírají pro zájemce možnost samosběru
Zemědělcům na polích dozrávají první jahody. Ty míří hned do obchodů a někde už pěstitelé nabízejí i možnost natrhat si plody na poli svépomocí.
-
Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami
Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma.
-
Urodilo se vám? Zkuste ochutnat Jahodový tartar s jogurtem
Červen je tradičně měsícem jahod. Šťavnaté rudé plody pěkně zrají na zahrádkách, případně na polích. Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních l...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.