Jací paraziti trápí naše zvířecí miláčky?

3. říjen 2015

Veterinář MVDr. Jan Křeček by mohl vyprávět mnoho příběhů o majitelích pejsků, kteří jsou upřímně překvapeni, že právě jejich miláček nějakou tu blechu přinese. Kdyby to nebylo tak nepříjemné, musel by vlastně člověk obdivovat bleší schopnost přežít a množit se.

„Existuje řada přípravků proti blechám i klíšťatům, které fungují, ale i zvířata jsou individuality a je potřeba tzv. vychytat, který z nich bude zrovna u toho vašeho psa účinný,“ vysvětluje MVDr. Jan Křeček. „A pozor – sebelepší přípravek nestačí, pokud nezlikvidujete parazity v prostředí. Bude-li pelíšek zamořený, budou se blechy nadále množit,“ varuje.

Dnes majitelé zvířat k dispozici velkou škálu různých přípravků – mohou to být třeba obojky napouštěné nějakou parazity odpuzující látkou anebo ještě modernější přípravek, který se vpraví pejskovi pod kůži mezi lopatkami a krví se roznese po celém těle.

Inspirovat se ovšem můžete i osvědčenou lidovou praktikou. Vystelte boudu nebo pelíšek ořechovým listím, v zimě se dá použít listí sušené a ještě můžete v odvaru z tohoto listí psa vykoupat, pěkně mu to vetřít do srsti a blechám to nevoní, takže se prý ztratí.

Pozor asi jen na to koupání v ořechovém odvaru u psů se světlou srstí, mohla by se jim zabarvit. Jinak účinnost ořechového listí je našimi předky ověřená, některé hospodyně i dnes dávají listy do hnízd slepicím, aby je netrápili čmelíci.

Spustit audio