Izrael musí dát Palestincům stát nebo občanství. Bez politického řešení konflikt vybuchne, říká politolog Shanaáh

24. říjen 2023

Spor o Gazu se odehrává i tisíce kilometrů od jejích hranic. Mnoho lidí cítí potřebu podpořit Izrael a jeho právo zasáhnout proti organizaci Hamás, v řadě světových metropolí naopak lidé vyšli do ulic s palestinskými vlajkami a požadavkem na zničení Izraele. „Mimo Evropu a Severní Ameriku lidé chápou palestinskou perspektivu. Na Západě je to jinak. Evropané mají velmi černé svědomí v tom, jak zacházeli historicky s židovskými komunitami,“ uvádí politolog Šádí Shanaáh.

Poukazuje na to, že konflikt mezi Izraelci a Palestinci není odvěký, ale naopak velmi moderní. „Palestinská perspektiva spočívá v tom, že oni na tom území žili stovky let. Ale na konci 19. století se skupina evropských Židů dohodla, že vytvoří stát na území, kde už byli jiní lidé. Okolnosti, za kterých vznikl stát Izrael, byly křivdou na původních obyvatelích,“ podotýká.

Čtěte také

V celé věci prý nejde o samotnou existenci Izraele, ale o to, že Palestinci nemají vlastní stát, což je ve světě, který je tvořen státy jako základní jednotkou lidské organizace, nesmírně důležité. „Když nemáte stát, nemáte ani práva a v podstatě neexistujete. Palestinci se už přes půl století snaží legalizovat svoji existenci a poukázat na to, že se jim děje křivda.“

Izrael podle něj úspěšně využívá symbol holokaustu, kterým ovšem vrcholilo pronásledování Židů ze strany Evropanů, nikoli Palestinců. „Historie je jedna věc, druhá je to, že v západní Evropě se lidé dívají na Izraelce jako na bělochy, kteří stojí proti těm snědým muslimům,“ upozorňuje Shanaáh.

Roli prý hraje i diskutabilní koncept střetu civilizací, o kterém mluví například i premiér Petr Fiala (ODS). „Mluvil o něm i bin Ládin a mluví o něm Írán nebo ruští ideologové. Někteří lidé chtějí, aby k tomu střetu došlo. A v perspektivě mnoha Čechů, kteří nemají znalosti o tom regionu, jsou to snědí barbaři proti poevropštěným Izraelcům, ke kterým se cítí být kulturně blíž,“ dodává.

Palestinci zvěrstvům nevěří

Přes zvěrstva spáchaná Hamásem na nevinných Izraelcích podle Shanaáha nelze odstřihnout kontext celého konfliktu. „Ta válka nezačala před dvěma týdny. Zároveň řada Palestinců nevěří, že k těm zvěrstvům vůbec došlo – to není tak, že je oslavují,“ tvrdí politolog, který působí na anglické University of Warwick.

Čtěte také

Například jeho palestinští příbuzní prý na sociálních sítích sdílí videa zajatých či mrtvých izraelských vojáků, nebo tvrdí že zvěsti o řezaní hlav miminek jsou smyšlené a přispívají ke konspirační teorii, že Hamás civilisty cíleně nezabíjel.

„Nikdo se zdravým rozumem by takovou brutalitu neoslavoval. Je to přirozená obranná reakce, nedokážou se srovnat s tím, že by někdo z jejich tábora něco takového prováděl,“ upřesňuje s tím, že podobně například spousta Srbů dodnes nepřipouští masakry muslimů během války v Jugoslávii.

Hamás podle Shanaáha nereprezentuje většinu Palestinců, ale představuje extrémní část spektra na škále od nenásilného odporu vůči Izraeli až po terorismus. „Jeden palestinský představitel poznamenal, že by hrozně rád absolutně odsoudil terorismus Hamásu, ale že toho není schopen v momentě, kdy probíhá konflikt. Většinou až když se konflikt vyřeší, tak nastává čas na nějakou sebereflexi  a i ta je obtížná,“ vysvětluje.

Politický problém

Shanaáh kritizuje izraelskou strategii vůči Gaze. Při bombardování umírá nepoměrně více civilistů než členů Hamásu a odříznutí obyvatel enklávy od dodávek vody, jídla a elektřiny je prý nemorální, nelegální i kontraproduktivní.

Čtěte také

K vyřešení konfliktu je prý nutné především dát Palestincům občanství – ať už v jejich vlastním státě, nebo v Izraeli, kde jich miliony žijí v právním limbu.

„Obávám se ale, že Izraelci vidí třetí možnost, jak si udržet území na Západním břehu donekonečna a nedat Palestincům státnost. A to je nebezpečné, protože je to neudržitelné. Nemůžete držet miliony lidí v nějakých enklávách a obehnat je ploty a židovskými osadami,“ zdůrazňuje.

„Frustrující je, že akademici i lidé cítící s Palestinci už dekády varují, že to bouchne. A když to bouchne, tak se všichni hrozně diví a vykreslují to jako nějakou novou válku. Že je zde stát Palestina, který z neznámého důvodu nesnáší Izrael, protože to jsou antisemité a bestie a kdesi cosi. Ten problém je politický a politicky se musí řešit, ne vojensky,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.