Ivan Štern: Není utečenec – není problém

6. září 2023

Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch saudsko-arabská pohraniční stráž zastřelila v období mezi březnem roku 2022 až červnem roku 2023 stovky, ne-li tisícovky uprchlíků, snažících se dostat do bezpečí z Etiopie, neustále sužované občanskou válkou.

I když Saudové prohlašují, že organizace vychází z nespolehlivých zdrojů, informaci potvrdila britská BBC, americký list New York Times a zejména pak zpravodaj Spojených národů.

Čtěte také

BBC má nadto zprávy, že střílení uprchlíků na hranici dál pokračuje. Saúdskoarabské řešení problému utečenců nejspíš nebylo přímo inspirováno cynickým Stalinovým výrokem „není člověk, není problém“, nicméně jeho duchu přesně odpovídá.

Jako obvykle si smočila i Evropa. Není od věci si připomenout, že příslušníky saúdsko-arabské pohraniční policie cvičí a vyzbrojují německé zbrojařské koncerny. Za připomínku stojí i skutečnost, že na posledním johannesburgském zasedání států globálního Jihu, snažících se vytvořit jakousi protiváhu Západu, byli za členy přijaty mimo jiné právě Saudská Arábie a Etiopie.

Dělení světa na zlé a hodné hochy

To, že vláda v Addis Abebě nijak zvlášť ostře neprotestovala proti střílení jejích občanů saudsko-arabskou pohraniční stráží, svědčí nejspíš o tom, že i ona Stalinovo pravidlo chápe jako bernou minci. Zda ji chápou i ostatní státy BRICS, obohativše se o tyto dva nové členy, je otázkou.

Čtěte také

Je rovněž otázkou, zda se Ázerbájdžánci v duchu Stalinova výroku nechali víc inspirovat spřátelenými Turky, kteří v roce 1915 vyhnáním Arménů do pouště řešení arménského problému nechali na přírodě, anebo samotným Stalinem, který se rozhodl, uzavřev hermeticky Ukrajinu, bránící se jeho kolektivizaci, že jejich vzdor zlomí tím, že je vyhladoví k smrti, když nyní Ázerbájdžánci ve stejném duchu odřízli arménské enklávy v Náhorním Karabachu od jakéhokoli myslitelného zásobování energií, potravinami, hygienickými prostředky a léky.

Belgický religionista Benoit Lannoo řešení hrozby vyhladovění Arménů ve Stěpanakertu a v okolí nachází ve zřízení leteckého mostu s humanitární pomocí v režii Evropy, inspirovaného leteckým mostem, který v roce 1949 zabránil vyhladovění zhruba tří miliónů Západoberlíňanů. Jenže doba dělení světa na zlé a hodné hochy pokročila.

Ivan Štern

Dnes se Evropané snaží dobré hochy hledat i tam, kde věru nejsou, takže i oni problém uprchlíků s notnou finanční podporou svěřují tuniskému diktátorovi anebo zdivočelým lybijskými milicím, oba zpravidla vyhánějící uprchlíky do pouště. Zdá se, že výrok „není utečenec, není problém“ Evropanům tolik nevadí, jestliže se jim zdařilo Stalinův výrok „není člověk, není problém“ vytěsnit mimo Evropu.

O leteckém mostu do Stěpanakertu si Benoit Lanoo a Arméni mohou nechat nanejvýš zdát.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio