Ivan Pilný: Vadí mi, že ANO pod tlakem KSČM směřuje úplně někam jinam

26. červen 2018

Bývalý ministr financí za hnutí ANO je prý rád, že teď nemusí sedět ve Sněmovně. Co říká na sestavování vlády a proč se mu moc nezdá podpora komunistů?

„Odešel jsem dobrovolně. Nechtěl jsem být ani poslancem ani ministrem, a když občas vidím, jak to tam teď probíhá, tak jsem tomu rád,“ odpovídá Ivan Pilný.

Když se prý před několika lety dostal do Sněmovny přímo z manažérské sféry, tak mu trvalo dva až tři měsíce, než se smířil s tím, jak jednání vůbec probíhá. „A teď, když je tam devět politických subjektů, a objevili se tam lidé, u kterých ambice výrazně převyšují nad zkušenostmi, tak je ta situace ještě mnohem horší,“ dodává.

Nová vláda? Vadí mi podpora KSČM

Už ve středu by měla být jmenována nová koaliční vláda ANO−ČSSD s podporou komunistů. Je to opravdu nejlepší možná varianta i podle Pilného? „Mně osobně tato varianta nevyhovuje. Jistě bych věděl o lepších, ale volby nějak dopadly.“

Do  ANO prý vstoupil proto, že je to pravicová strana se silným sociálním cítěním. „To mi velmi vyhovovalo, ale teď, pod tlakem sestavit vůbec nějakou vládu, směřuje hnutí jiným směrem. K tomu s KSČM, která dosáhla svého nejhoršího výsledku v historii a která už dnes výrazně ovlivňuje jak vládní program, tak nominace ministrů. To mi vadí a asi nejsem v ANO jediný,“ přiznává bývalý ministr financí.   

„Naše země ale už nutně vládu potřebuje. Pokud všechny ostatní koaliční varianty ztroskotaly, a mě by se víc líbila koalice s ODS, tak je pak otázka co je lepší. Jestli bezvládí, předčasné volby nebo nepřehlednou situaci, která blokuje důležité věci pro život občanů této země. Byť se mi tato aktuální budoucí vláda osobně dvakrát nelíbí, tak jsem rád, že vůbec bude.“ Problém ale vidí v tolerančním patentu KSČM, která hodlá novou vládu podporovat.

Jak daleko ANO ustoupí?

Andrej Babiš: Chceme vládu s důvěrou, tak musíme dělat kompromisy

Premiér Andrej Babiš

Vláda intenzivně pracuje, a když dostane důvěru, tak bude pracovat stejným tempem – projednává zákony a posouvá je do sněmovny. Tak ve Dvaceti minutách Radiožurnálu charakterizuje atmosféru ve vládě premiér Andrej Babiš. Je Česko blíž k vládě s důvěrou?

„Za sebe si myslím, že se problémy objeví brzy. V tom, jak budou ve Sněmovně projednávány zákony a nejrůznější opatření. Jak daleko budeme nakonec ustupovat, teď těžko předvídat. Jen doufám, že to bude v rozumnější formě než teď, když se vládu nedařilo sestavit.“

A co Pilný říká na termín jmenování nových ministrů, kterou komunisté slíbili podporovat? Před 78 lety totiž byla popravena Milada Horáková a Česko si připomíná Den památky obětí komunistického režimu… „Patřím mezi generaci, která soud s Miladou Horákovou musela povinně poslouchat ze školního rozhlasu. I já jsem slyšel, jak ji prokurátor Urválek při procesu doslova ukřižoval, až nakonec skončila na popravišti. V souběhu termínů ale nevidím žádnou symboliku. Je to pouze náhoda a nic víc bych v tom nehledal.“

autoři: Martin Matějka , lup

Související