Itálie uzavírá své přístavy před uprchlíky a doufá v pomoc Evropy

18. červenec 2018

Na 450 lidí, kteří byli před několika dny zachráněni ve Středozemním moři, se nakonec mohlo vylodit v sicilském přístavu Pollazo. Rozhodla o tom vláda v Římě.

Stalo se tak ale až potom, kdy pětice evropských zemí oznámila, že převezme polovinu zachráněných běženců, pocházejících z několika afrických zemí. Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko se rozhodly, že každá z nich poskytne útočiště padesáti osobám. Mimochodem, Španělsko kromě toho během uplynulého víkendu zachránilo dalších více než 340 uprchlíků, bilancuje italská mutace evropského serveru Local.

Neziskoví pomocníci pašeráků

Nová populistická vláda, která se v Itálii chopila moci 1. června, rezolutně prohlašuje, že hodlá zablokovat další přistěhovalce a zakázala záchranným lodím nevládních organizací přistávat v italských přístavech. Podle ministra vnitra a šéfa krajně pravicové a nacionalistické Ligy Mattea Salviniho jejich aktivity jen nahrávají pašerákům lidí.

Uprchlický tábor na tunisko-libyjské hranici

Sám Salvini označil nynější přístup některých evropských států za své politické vítězství a zopakoval, že jeho země už nebude žádné další běžence přijímat. A podobný názor zastává i premiér Giussepe Conte.  „Jedná se o solidaritu a odpovědnost, kterou jsme od Evropy vždy požadovali. Závěry posledního jednání Evropské rady se stávají skutečností,“ napsal na svém facebookovém účtu.

Zároveň ovšem slíbil, že zacházení s uprchlíky bude provázet respekt k lidským právům. Přes všechny spory ohledně nejčerstvějšího případu záchrany migrantů, premiér Conte povolil přednostní vylodění 43 žen a 14 dětí v přístavu v Pollazu. Některé z nich byly ve velmi zuboženém stavu, informuje s odvoláním na očitá svědectví server Local.

Bezpečná Libye?

Migranti, kteří často volí životu nebezpečnou plavbu vlnami Středozemního moře se totiž obávají, že by mohli být vráceni do Libye. V tamních detenčních zařízeních je ale podle serveru Local často čeká zneužívání, mučení, otroctví a znásilnění.

Matteo Salvini

I proto nevládní humanitární organizace ostře kritizují plány, vracet migranty zachráněné na moři obratem do Libye. Záchranáři ale také řeší velké dilema: Jak nejúčinněji pomáhat lidem v nouzi, aniž by hráli do karet pašerákům lidí.

Ministr vnitra Salvini se však nevzdává. Nejnověji hodlá Evropské unii navrhnout, aby uznala Libyi za bezpečnou lokalitu, kam je možné běžence vracet. Podle mezinárodního práva ale není možné dislokovat lidi do míst, kde je jejich život ohrožen. OSN, ale i Evropská unie, ostatně Libyi za bezpečnou zemi nepovažují.

I když počet lidí přicházející do Itálie v tomto roce výrazně poklesl, v tamních utečeneckých zařízeních se jich nachází zhruba 170 tisíc. OSN zároveň odhaduje, že letos se při pokusech o překonání Středozemního moře utopilo téměř tisíc lidí, uzavírá Local.

autor: smi
Spustit audio

Související