Ilustrovaný atlas nejpodivnějších pravěkých tvorů Maji Säfströmové

5. únor 2021

Švédská autorka Maja Säfströmová představuje na stránkách svého atlasu na pět desítek tvorů, kteří kdysi obývali naši planetu. Pozor – není mezi nimi ani jeden dinosaurus!

Stačí letmo zalistovat knihami o pravěku, které u nás i ve světě průběžně vycházejí, a nabudete dojmu, jako by naši planetu v minulosti obývali převážně dinosauři. To samozřejmě není pravda. I když byli jejími pány více než 170 milionů let, před nimi, po nich, a dokonce spolu s nimi žily na Zemi miliony dalších živočišných druhů. Někdy to byla zvířata skutečně zvláštní; dokonce pěkně podivná.

Ilustrovaný atlas nejpodivnějších pravěkých tvorů

Především dětské čtenáře se o tom snaží přesvědčit švédská architektka a ilustrátorka Maja Säfströmová, jejíž doménou jsou neobvyklé kresby zvířat. Její „Ilustrovaný atlas nejpodivnějších pravěkých tvorů“, vydaný loni v českém překladu nakladatelstvím Albatros, představuje ve stručné kreslířské zkratce a chronologickém pořadí pět desítek vyhynulých tvorů – počínaje dickinsonií, podivným placatým stvořením z moří ediakarské éry před více než půl miliardou let a konče vakovlkem tasmánským, definitivně vyhubeným v roce 1936. Jednoduché černobílé, a přitom výstižné kresby Maji Säfströmové nemají ambici být přesnými paleontologickými rekonstrukcemi; soustřeďují se na celkový dojem a podstatné detaily – především zvláštnosti tělesné stavby.

Paryba rodu Helicoprion

Obrázek živočicha je vždy doplněn několika stručnými zajímavostmi, údaji o rozměrech a období, kdy daný tvor naši planetu obýval. Najdete tu bláznivě trnitého červa hallucigenii, helicopriona – předchůdce žraloků se spirálovitou čelistí podobnou motorové pile, plachtícího plaza sharovipteryxe s křídly na zadních nohou, chodícího prakytovce ambuloceta, primitivního slona platybelodona s jakousi lopatou na spodní čelisti, jediného rohatého hlodavce ceratogaula, jednorožce synthetocera, obřího králíka nuralaga, anebo josefoartigasii – hlodavce, velkého jako kráva. Sem tam vám některý z těch tvorů i něco poví, ale žádné zvláštní duchaplnosti to nejsou; je to přece jen knížka pro děti.

Logo

Sama Maja Säfströmová by si přála, aby se malí čtenáři z její útlé knížky naučili něco nového a připomněli si přitom, jak krásná, složitá a křehká byla minulost našeho světa. Kniha může jako svého druhu výtvarný artefakt posloužit k milému rozptýlení i čtenáři zcela dospělému. Také on se z ní přitom nepochybně dozví, co dosud nevěděl. Za většími podrobnostmi však bude muset jinam.

Maja Säfströmová: Ilustrovaný atlas nejpodivnějších pravěkých tvorů. Praha: Albatros, 2020. ISBN 978-80-00-06026-2.

Spustit audio