Ideální město má splňovat 3 Z: je tam něco zadarmo, něco za peníze a také záchody

7. únor 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly urbanistu a architekta Petera Bendára, se kterým probraly nejen šikanu Zuzany, ale hlavně navrhování městeček neboli urbanismus.

S ním se bavili nejen o tom, jaká byla jeho školní léta, kdy během workshopu keramiky feeloval utiskování spolužaček, ale také o tom, jak pobýval v Číně a stavěl tam ideální města.

Peter se na závěr rozhodl vysvětlit, že Zuzanu vůbec nechtěl šikanovat, ale že to, že přirovnal jejího tátu k opičce, byla naopak pochvala zažitá z jeho rodiny jako označení pro někoho krásně chlupatého. Neznal prý ani lokální kulturu, protože byl původem ze Slovenska, což ho v jeho očích dostatečně omlouvá.

Čtěte také

Ivanka se pak doptávala na to, čím se vlastně Peter živí on se snažil vysvětlit, že navrhuje veřejný prostor, tedy prostory mezi domy parky, chodníky a tak dále. Zuzanu ale zklamalo, že do veřejného prostoru neumisťuje žádné palety.

Pak se řeč stočila na města na poušti a Petr se pochlubil tím, že v Číně navrhoval město pro 40 000 obyvatel vedle továrny. Zuzanu hlavně zajímalo, jestli umístil do takového města galanterii, Ivana se zase sháněla hned po fitku. Peter ale uvedl na pravu míru, že konkrétní obchody neplánuje spíše řeší, kde bude silnice, bulvár, chodník nebo veřejná zeleň.

Ivana neodolala svému nutkání a vyzvídala zcela random, zda někdy nenavrhl hasičárnu. Urbanista poté shrnul, že by město mělo splňovat tři Z mělo by tam být něco zadarmo, něco za peníze a záchod. Zuzka vyřkla přání, aby veřejný záchod byl ve městě každých 100 metrů, aby si stihla včas doběhnout, když ji „to” chytne.

Nebyly by to Buchty, kdyby se neotřely o úplně jiná témata: řešila se kruhová utopická města, Zuzanina obliba muzikálů a samozřejmě levandule, ale také platany.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že stavění měst a vesnic je mega věda.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.