I přes velké oteplení se v některých areálech na severu Čech lyžuje

26. prosinec 2022

Třeba na ústecké Telnici jsou v provozu dvě malé sjezdovky pro děti. Za sněhem a lyžováním vyrazily o svátcích v Ústeckém kraji desítky lidí.

I přes velké oteplení je pár sjezdovek na Severu Čech stále v provozu. Jezdí se na Klínovci, omezeně na mosteckých Klínech a také na ústecké Telnici. Provozovatelé ski areálu čekají na ochlazení, podle většiny z nich by se měly vleky naplno rozjet v lednu. 

„Bohužel ty podmínky nejsou nic moc, protože přišla obleva,“ obsluhuje pomu na Mevě Petr Nápravník. „Minulý týden jsme museli přestat zasněžovat, protože jsme měli nedostatek vody a teď zase nemáme mráz,“ dodává.

Na svahu jezdí asi deset lidí, mezi nimi i pan Honza s šestiletou Blankou a osmiletým Matějem: „Chtěli jsme alespoň nějakou aktivitu a tohle je jediná možnost tady v okolí,“ říká a doplňuje, že Ježíšek přinesl dětem nové lyže, takže už je testují.

V půjčovně lyžařského vybavení čeká na zákazníky Tereza. „V noci mi to většina lidí zrušila, že jsou nemocní,“ krčí rameny. Do lyžařské školy bylo původně přihlášených několik dětí, kvůli nemocem a asi i oblevě se zatím nikdo neukázal.

„Podařilo se nám nastříkat alespoň krátké vleky,“ popisuje Jindřich Holinger. „Věříme, že začátkem ledna se ochladí a do desátého bychom to spustili,“ dodává.

Na severu Čech je v provozu lyžařské středisko na Klínovci, na mosteckých Klínech je v provozu jedna sjezdovka a během dneška se budou snažit uvést do provozu hlavní sjezdovku ve ski areálu Polevsko v Lužických horách.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související