I placení v restauraci má svá pravidla. Pozor, ať se neztrapníte

13. červen 2022

Než odejdete z domova do restaurace, kde budete platit, nestačí si vzít jenom peníze nebo zlatou kartu. I placení má totiž pevná společenská pravidla.

„Pane bože, to jsou ceny – ta hotovka už je zas o 10 korun dražší“. Tak tohle si říkejme jen v duchu, ne v restauraci před dámou. Když se rozhodneme navštívit nějaký podnik, měli bychom mít představu, kolik tam co stojí.

Pokud jsme v restauraci spokojeni, obsluha od nás bude očekávat spropitné ve výši zhruba 10 procent útraty. Udělejme to. Stravenkami je samozřejmě možné uhradit polední hotovku, ale na večeři v dobrém podniku je to velké faux pas.

Musí účet „zatáhnout“ automaticky muž, protože je gentleman? Pořád je obvyklé, že platí hlavně on, v moderním světě už ale existují výjimky.

Záleží na situaci – například jestli jde o neformální nebo pracovní setkání, zda jde o mužovu partnerku, nebo o první nezávaznou schůzku s neznámou. Velkou roli hraje také to, kdo koho pozval.

Když jdeme do restaurace s partnerkou, budeme asi platit dohromady a zpravidla to dělá muž. Pokud ale vyřeší účet manželka, nic se nestane. Na obchodní schůzce může klidně také platit žena.

Jedno pravidlo je ale jasné - pokud muž pozve ženu na rande spojené s večeří, musí účet zaplatit. V opačném případě by se úplně znemožnil.

autor: Milan Knotek
Spustit audio