I lidé z Ústeckého kraje mají šanci získat bezúročnou půjčku na výměnu starého kotle

6. únor 2019 08:57

Zhruba 740 milionů korun půjde v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji na tzv. předfinancování výměny zastaralých kotlů. Ministerstvo životního prostředí připravilo pro zájemce o kotlíkové dotace bezúročné půjčky. Pomohou těm, kteří by chtěli dotaci na nový kotel získat, ale chybí jim část peněz, kterou musejí dát ze svého.

„Cílem je oslovit skupinu, která může čítat tisíce domácností, která by ráda využila ještě před platností zákazu provozu 1. a 2. emisní třídy v roce 2022, ale opravdu na to neměla peníze v hotovosti a odkládala by toto rozhodnutí až do toho roku 2022,“ uvedl při návštěvě Ústí nad Labem ministr životního prostředí Richard Brabec.

Lidé tak můžou pro výměnu kotle využít dotaci a na spolufinancování získat bezúročnou půjčku.

„Pokryje 100% nákladů dopředu, to může být až 200 tisíc korun v případě tepelného čerpadla nebo kotle na dřevo, na biomasu, je bezúročná po celou dobu splácení. Lze ji kdykoli předčasně splatit,“ řekl k tomu ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman s tím, že půjčka bude splatná maximálně do 10 let.

O peníze budou Státní fond životního prostředí žádat přímo obce, které si mají udělat průzkum, kolik lidí se chce do připravovaných kotlíkových dotací zapojit. Přijímání žádostí ze strany obcí a měst začne dnes, tedy 6. února a žádosti budou moci samosprávy podávat až do konce listopadu.

V Ústeckém kraji bude na půjčky připravených 170 milionů korun. Zhruba stejná částka pak půjde na vlastní kotlíkové dotace. Přijímání žádostí plánuje Ústecký kraj spustit letos v létě.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio