I jedna restaurace je často v malých obcích na Děčínsku nedosažitelný luxus. Obce to řeší různě

3. duben 2019

Některé malé obce se snaží udržet otevřenou alespoň jednu restauraci, kde by se mohli místní scházet. Kvůli tomu třeba na své náklady opraví nebo koupí nemovitost. Do ní pak ale ještě musí sehnat nájemce.

Problémy s tím mají hlavně tam, kam chodí málo turistů. Třeba Srbská Kamenice na Děčínsku sháněla provozovatele hospody téměř rok. Jakmile ale začala fungovat, lidé si do ní rychle našli cestu.

„Nájemce už máme, hospoda funguje. Hlavně pro místní je to stěžejní, aby se udržela ta pospolitost těch lidí. Nájem jsme dali hodně nízký, aby vůbec někdo byl ochoten si tu hospodu vzít,“ říká nezávislá starostka Jitka Voglová.

Úplně opačný problém řešili jen v o pár kilometrů vzdálených Jetřichovicích. V turisty vyhledávané obci pronajali hospodu během chvíle.

Obcí, která si hospodu rozhodla provozovat sama, je Chřibská. Začátky ale nebyly lehké.

„První čtyři roky ztráty byly, ale ne katastrofální. U nás, v tom malém městečku, je to jediná restaurace, proto jsme to kvůli těm lidem chtěli udržet,“ vzpomíná nezávislý starosta obce Jan Machač.

Dnes už restaurace v Chřibské funguje, mezi lidmi je vyhlášená a obec se rozhodla otevřít další podnik.

„Loni jsme k tomu otevřeli ještě tuhle kavárničku. Dnes, když to tak vezmu, zaměstnáváme 12 lidí,“ dodává Machač.

Obce mají možnost dostat od krajského úřadu dotaci – třeba na stavební úpravu restaurace, nebo na její vybavení. Ústecký kraj si letos na program obnovy venkova vyčlenil ve svém rozpočtu 28 milionů korun.

Spustit audio

Související