Hynek Navrátil mladší: Zvířata v Cirkusu Humberto jsou jako rodina

4. leden 2021

Hynek Navrátil mladší je v rodině už šestou generací, která se stará o Cirkus Humberto. „Cirkus je tvrdá řehole, od rána do večera, bez sobot a nedělí,“ říká jeho ředitel.

Hynek Navrátil mladší působí v Cirkusu Humberto jako ředitel, trenér medvědů a lvů a artista. „Přikládám ale ruku k dílu, kde je potřeba. Jsem tak třeba i rekvizitář, řidič, krmič a mnoho dalšího,“ směje se. „Principálem je ovšem můj otec, Hynek Navrátil starší, který je majitelem cirkusu a společně s mojí maminkou mají na starost vyřizování štací.“

Jako artista předvádí Hynek Navrátil mladší například nožní žonglování. „Trénovat mě začala moje maminka a později se mě ujali ruští artisté, kteří byli u nás v angažmá. Tam jsem opravdu zažil šestihodinový, sedmihodinový tvrdý dril, u kterého jsem pochopil, proč ruští akrobaté a sportovci jsou na tak vysoké úrovni,“ říká.

Zvířata patří k cirkusové rodině

„Zvířata k cirkusu dle mého patří. Říkám si, že kdyby lidé zvířata v cirkusu nechtěli, nechodili by do něj a cirkusy by logicky po nějaké době zkrachovaly,“ myslí si ředitel cirkusu, který mimo jiné veřejnosti nabízí prohlídky svého zázemí, aby se lidé o podmínkách chovu přesvědčili na vlastní oči.

Aktuálně se v Cirkusu Humberto chová na osm desítek zvířat, mezi kterými návštěvník najde medvědy, velbloudy, lamy nebo somálské lvy. „Zvířata v cirkusu rozhodně neprodáváme. Jsou pro nás jako členové rodiny, mají své jméno a jsme u nich i v momentě, kdy z tohoto světa odcházejí.“

Srdcovkou je pro Hynka Navrátila mladšího medvěd Matěj. „U medvědic prvorodiček se často stává, že své první mládě odmítnou, a to se stalo i Matějovi. Nakoupili jsme proto Sunar a medvídě vypiplali. Bydlelo se mnou v přívěsu, mělo svou postýlku i hračky jako skutečné dítě,“ vzpomíná.

Život v maringotce

Vozový park Cirkusu Humberto tvoří třicet pět přívěsů, vlastní ale i historické, sedmdesát let staré maringotky. „Každý máme svou maringotku, plus máme pojízdnou kuchyň, kde vaříme pro všechny zaměstnance. Vlastníme i jednu seriálovou maringotku na dřevěných kolech, kterou chceme přivézt na podzimní turné,“ říká Hynek Navrátil mladší.

„Cirkus je pro mě srdeční záležitost a nedokáži si představit, že bych od něj odešel. Je to můj život. Potlesk publika, vůně pilin a rozzářené tváře diváků jsou pro mě víc než gáže,“ uzavírá.

Platí stále, že jsou klauni pro cirkus nutností? Jak se staví cirkusová manéž a kdo vymýšlí zábavný program? Uslyšíte v audiozáznamu celého pořadu.

Spustit audio