Hygienici zjišťují, jestli se ve Šluknovském výběžku nešíří jihoafrická mutace koronaviru

8. duben 2021 10:20

V Ústeckém kraji klesá počet nově nakažených koronavirem. Podle dosavadních výsledků z odebraných vzorků převládá v regionu britská mutace koronaviru. Hygienici se ale obávají i šíření jihoafrické mutace, která má být nebezpečnější. Aktuálně proto zkoumají vzorky z Děčínska, kde je nehorší epidemická situace z celého kraje.

Hygienici se obávají šíření nákazy ve Šlunovském výběžku na Děčínsku. Nemocných tam přibývá nejvíc z celého kraje.

„Je tam i vysoké procento pozitivních výsledků. Jedná se hlavně o osoby, které ani tak nebyly aktivně vyhledány jako kontakty s nemocnými, jako o osoby opravdu akutně nemocné,“ vysvětlila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Hygienici evidují ve Šluknovském výběžku několik ohnisek nákazy.

„Ohniska jsou například ve větších firmách, ohnisko bylo i v azylovém domě, v dětském domově a šíří se nám onemocnění i v mnohačetných rodinách. Takže situace ve Šluknovském výběžku nám zatím dělá největší starosti,“ dodala Šimůnková.

Kvůli šíření nákazy posílají hygienici odebrané vzorky od lidí z této oblasti do laboratoře, aby zjistili, jestli se nejedná o jihoafrickou mutaci viru.

„Nedá se to vyloučit – především kvůli tomu, že tento okres sousedí s Libereckým krajem, kde se vyskytla i jihoafrická mutace,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková s tím, že u doposud sekvenovaných vzorků se jihoafrická nákaza koronavirem nepotvrdila.

Počet nemocných klesá, nemocnice jsou ale stále téměř plné

I když celkový počet nemocných koronavirem v kraji klesá, na obsazení nemocnic se tento pokles příliš neprojevil a volná je zhruba pětina lůžek.

„Ta čísla jsou stále velmi vysoká, na JIP dokonce stále vyšší než během té podzimní vlny, ale i tady v těchto oblastech už zaznamenáváme pokles,“ doplnil krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola s tím, že v celém kraji je pro nakažené koronavirem volných zhruba 200 standartních a 30 akutních lůžek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související